GoedemorgenHuisdieren

Waarom hebben atheïsten meer katten?

Een kat kijkt door het raam tijdens een kerstdienst in de kerk van St. George in Istanbul.  Beeld EPA
Een kat kijkt door het raam tijdens een kerstdienst in de kerk van St. George in Istanbul.Beeld EPA
Stijn Fens

Elk wetenschappelijk onderzoek begint met een vraag. Dat geldt dus ook voor Samuel Perry van de Universiteit van Oklahoma in de Verenigde Staten. Hij vroeg zich af hoe het komt dat kerkgangers en conservatieve evangelicalen gemiddeld 1.4 katten bezitten, terwijl dat cijfer bij atheïsten hoger ligt, namelijk op 2. Nadat Perry de antwoorden van meer dan 2000 respondenten binnen had, wist hij het antwoord: sommige Amerikanen vinden in religie wat anderen ervaren doordat ze huisdieren bezitten.

Sterker nog: een kat heeft in zekere zin een goddelijke status. En dan hebben we het niet over Bastet, een vruchtbaarheidsgodin uit het Oude Egypte die werd voorgesteld als een kat. Nee, volgens Perry ligt het allemaal wat subtieler. Wat God is voor de fanatieke gelovige is de kat voor de atheïst.

Huisdieren kosten tijd

We kennen allemaal de neiging om katten het beste van het beste te gunnen op het gebied van eten en verzorging en ze op een voetstuk of zelfs een troon te plaatsen. Maar de populariteit van katten bij atheïsten heeft ook sociale redenen. “We hebben huisdieren omdat we van hun gezelschap houden en vanwege het speciale contact dat ze ons bieden”, zegt Perry tegen The Times.

“Huisdieren vervangen voor een deel het intermenselijk verkeer.” Mensen die fanatiek gelovig zijn en veel naar de kerk gaan, hebben al genoeg sociale contacten en dus geen behoefte aan een Britse korthaar of een Noorse boskat.

Overigens is er nog een andere, meer praktische oorzaak voor het ontbreken van een abessijn of een siamees in een gelovig huishouden. Huisdieren kosten tijd. Dat geldt in het bijzonder voor de vaak onafhankelijk ingestelde kat. Voor je het weet komt de kerkgang in het geding.

Lees ook:

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels

Een kat die de deur uit gaat richt een ecologische ravage aan. En wie de regels goed leest, ziet dat het eigenlijk ook helemaal niet mag, zeggen twee juristen.

Wat is er toch zo leuk aan katten? De bezoekers van de poezenbioscoop leggen het uit

Kattenfans in Groningen konden hun hart ophalen. In de poezenbioscoop zagen ze katten de gekste kunstjes uithalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden