Hydroxychloroquine

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie helpt malariamiddel toch tegen corona

Een fabrieksmedewerker controleert zojuist geproduceerde tabletten hydroxychloroquine in de Chinese stad Nantong. Beeld EPA
Een fabrieksmedewerker controleert zojuist geproduceerde tabletten hydroxychloroquine in de Chinese stad Nantong.Beeld EPA
ANP en met aanvulling door de redactie

AANVULLING 07-09-2021: Onderstaand artikel was gebaseerd op een Amerikaanse studie die begin juli 2020 in het International Journal of Infectious Diseases verscheen. Volgens de artsen uit Michigan bleek hieruit dat hydroxychloroquine de kans op sterfte aan covid-19 verlaagde (vooral in combinatie met het antibioticum azitromycine).

De studie kreeg veel kritiek, met name omdat de patiënten niet willekeurig in twee groepen waren verdeeld. De artsen kondigden aan zo’n gerandomiseerde studie te gaan opzetten maar meldden in december dat ze de studie staakten omdat ze te weinig deelnemers konden werven.

Inmiddels was uit veel ander onderzoek gebleken dat hydroxychloroquine geen heilzaam effect heeft bij Covid-19 (onder ander in The Lancet)

Deze toelichting is toegevoegd omdat Trouw constateerde dat dit artikel uit juli 2020 in augustus/september 2021 via Facebook opnieuw werd verspreid. Maar zoals uit het bovenstaande blijkt zijn er vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de studie en kan op basis van het verschillende wetenschappelijke onderzoek naar hydroxychloroquine niet worden geconcludeerd worden dat het helpt tegen corona. Trouw hecht eraan dat te benadrukken voor lezing van dit artikel.

Het malariamiddel hydroxychloroquine helpt wel tegen het coronavirus. Het medicijn verlaagt bij opgenomen patiënten het risico dat ze aan het virus sterven, menen wetenschappers van een gezondheidsorganisatie in de Amerikaanse staat Michigan.

De Amerikaanse nieuwszender CNN noemt de studie verrassend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zette eerder een onderzoek naar de werking van het middel stop vanwege gebrek aan resultaat. Ook andere studies, onder meer in Nederland, lieten geen positief effect zien voor al besmette personen.

Er is zelfs gewaarschuwd voor gevaarlijke bijwerkingen. Onlangs besloot de Amerikaanse overheid nog dat hydroxychloroquine niet meer mag worden toegediend in noodgevallen bij coronabehandelingen.

De deskundigen van Henry Ford Health System onderzochten 2541 behandelde patiënten. Van de zieken die geen hydroxychloroquine kregen, stierf ruim 26 procent. Van de zieken die wel met het malariamiddel werden behandeld, bezweek 13,5 procent. Het laat zien dat hydroxychloroquine mogelijk nuttig kan zijn als behandeling tegen het coronavirus en onder de juiste omstandigheden mogelijk een redder in de nood, aldus de organisatie.

Het middel was door de Amerikaanse president Trump eerder de hemel in geprezen. Hij zou het zelf hebben gebruikt uit voorzorg.

De Britten maakten eerder deze week bekend onderzoek naar het malariamiddel te willen herstarten. Zij willen uitvissen of hydroxychloroquine corona-infecties kan voorkomen.

Lees ook:

Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en is ook nog eens gevaarlijk

De medicijnen tegen malaria hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een onderzoek dat in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Dat Trump in chloroquine ging geloven, had met wetenschap niets te maken

Met twijfelachtig onderzoek wisten twee dokters en een tv-zender chloroquine boven aan het boodschappenlijstje van wereldleiders te krijgen. Het zou Covid-19 genezen. Een wereldwijde run is het gevolg. Maar Nederlandse en Zweedse artsen zien er geen wondermiddel in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden