Duitsland

Voetafdrukken van mensen van 300.000 jaar geleden gevonden

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

In Duitsland zijn drie voetafdrukken van een uitgestorven mensensoort gevonden, die waarschijnlijk ongeveer 300.000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste voetafdrukken die ooit in Duitsland zijn ontdekt.

Redactie Trouw

Archeologen vonden ook sporen van prehistorische olifanten en neushoorns.

Het gaat waarschijnlijk om afdrukken van de homo heidelbergensis. Dit was een voorouder van zowel de moderne mens, de homo sapiens, als de neanderthaler. De mensensoort leefde van ongeveer 700.000 jaar geleden tot zo’n 200.000 jaar geleden.

De voetafdrukken zijn aangetroffen op een archeologische vindplaats bij Schöningen, ongeveer halverwege Hannover, Berlijn en Leipzig. Op de vindplaats was vroeger mogelijk een meer van een paar kilometer lang en enkele honderden meters breed, denken de ontdekkers, die verbonden zijn aan de universiteit van Tübingen. Naast het meer stond wellicht een bos met berken en dennen. Op de oever zouden olifanten en neushoorns hebben gelopen om te drinken en te zwemmen, en daar leefden ook de vroege mensen in kleine groepen, schetsen de archeologen.

Twee van de drie voetsporen zijn waarschijnlijk van kinderen of jongeren. Dat wijst er volgens onderzoekers op dat er een gezin heeft rondgelopen, en dat het niet om volwassen jagers gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden