CoronasymptomenOnderzoek

Verlies van reuk of smaak door corona houdt lang aan

Norman Mazel raakte zijn reuk- en smaakvermogen kwijt door corona. En dat heeft voor hem grote gevolgen: hij is koffieproever van beroep.  Beeld Koen Verheijden
Norman Mazel raakte zijn reuk- en smaakvermogen kwijt door corona. En dat heeft voor hem grote gevolgen: hij is koffieproever van beroep.Beeld Koen Verheijden

Veel coronapatiënten proeven of ruiken een halfjaar na de besmetting nog steeds slecht.

Het is een van de kenmerkende eigenschappen van een coronabesmetting: patiënten verliezen hun reuk en smaak. Dat verlies kan lang aanhouden, blijkt uit een Canadese studie. Vijf maanden na de diagnose zijn bij de helft van de patiënten met reuk- en/of smaakverlies deze zintuigen nog niet als vanouds. Een aanzienlijke minderheid van hen ruikt of proeft dan nog helemaal niets.

De onderzoekers ondervroegen 813 zorgmedewerkers die Covid-19 hadden gehad. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen en hun smaak en reuk waarderen met een thuistest. 580 mensen waren hun reukvermogen kwijtgeraakt toen ze ziek werden. Bij de helft van hen was dat nog niet hersteld en een zesde van hen rook nog steeds helemaal niets. Op een schaal van 1 tot 10 gaven ze gemiddeld hun reuk een 7, waar dat vóór de ziekte een 9 was geweest. De smaak had minder onder de ziekte te lijden gehad. Een iets kleinere groep (527) had er last van gehad, bij 40 procent van hen was de smaak nog niet helemaal terug en ruim 10 procent proefde nog steeds niets. De gemiddelde smaakwaardering was van een 9 naar een 8 gezakt.

Reukvermogen blijven monitoren

De studie heeft zijn beperkingen, erkennen de onderzoekers van de universiteit van Quebec. De meting is een momentopname. En als mensen zelf het verlies rapporteren, is dat niet helemaal betrouwbaar. Maar de resultaten tonen wel aan dat het belangrijk is om mensen na hun ziekte te blijven volgen, zeggen de onderzoekers in een persbericht. Half april presenteren ze hun onderzoek op de jaarvergadering van de Amerikaanse academie voor neurologie.

Het verlies van reuk en smaak hoort bij luchtweginfecties. Maar bij griep of verkoudheid is het veelal een kwestie van een verstopte neus. De basale smaken – zout, bitter of zoet – zijn nog wel aanwezig en de zintuigen komen na herstel van de ziekte meestal ook meteen weer terug.

Bij covid is het anders. De oorzaken zijn nog niet helemaal opgehelderd, maar het lijkt erop dat de geurreceptoren worden beschadigd, dan wel de verbindingen naar de hersenen. Het is ook niet duidelijk of die beschadigingen door het virus zijn aangericht, of door het immuunsysteem. Of herstel altijd mogelijk is, is onzeker. Veel patiënten zijn maanden na hun ziekte nog druk bezig om hun zintuigen te leren om smaken en geuren te herkennen.

Lees ook:

Het verhaal van koffieproever Norman Mazel, die na corona zijn werk niet meer goed kan doen

‘Ik ben kwaliteitscontroleur bij een koffiebrander. Het maakt me wanhopig’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden