Wetenschap Rustgevendheid

Tijdens een operatie muziek op je hoofd? Dan heb je 4,4 milligram minder morfine nodig

Er is minder verdoving nodig als de patiënt straks muziek mag luisteren tijdens en na deze operatie. Beeld Werry Crone

Beide worden weleens omschreven als rustgevend: fijne muziek en morfine. Dat laatste krijg je van de anesthesist tijdens en na een heftige operatie. Dat eerste binnenkort ook, in het ErasmusMC in Rotterdam. Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie aldaar, weet nu namelijk hoeveel er van de morfine-dosis af kan als patiënten onder het mes gaan met een koptelefoon op hun hoofd.

Gemiddeld zo’n 4,4 milligram in de 24 uur na de operatie, schrijft hij in vakblad Annals of Surgery. Genoeg voor het Rotterdamse ziekenhuis om er staande praktijk van te maken. Dat scheelt naast geld ook een hoop ellende. In navolging van Amerika lijkt Nederland volgens sommige ongeruste artsen af te stevenen op een opiumcrisis. Het aantal vergiftigingen en overdosissen met het veel voorgeschreven opiaat oxycodon vertienvoudigde bijvoorbeeld tussen 2008 en 2018 naar ruim vierhonderd gevallen. Niet zo gek dat minister Bruno Bruins voor medische zorg het gebruik ervan wil indammen. 

Hij zal dus blij zijn met Jeekels resultaten. Die zette met zijn team 55 studies op een rij waaraan in totaal bijna vijfduizend patiënten meededen. Vaak hadden die trouwens niet de vrije hand in de muziekkeuze. Wel moest het echt muziek zijn waar de patiënten tijdens de operatie naar luisterden, wilde Jeekel een studie meenemen in zijn overzicht. In het effect van oerwoudgeluiden of het ruisen van de zee was hij niet geïnteresseerd.

Op de site van het ziekenhuis legt hij uit dat er nog veel onduidelijk is over de pijnstillende werking van muziek. Iets met het brein. Maar dat Mozart, Pink Floyd en andere musici een positieve invloed hebben op onder meer de stressrespons en het afweersysteem is eens te meer duidelijk geworden.

Lees ook:

De mens is een van de weinige dieren die een beat kan herkennen

Muzikaliteit is aangeboren, ontdekte Henkjan Honing. Nu kijkt hij of de medische wetenschap misschien baat heeft bij zijn onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden