Prehistorie

Ruim 1000 nieuwe grafheuvels ontdekt dankzij burgerwetenschappers

Op de Veluwe zijn nieuwe grafheuvels uit de prehistorie ontdekt. Beeld ANP
Op de Veluwe zijn nieuwe grafheuvels uit de prehistorie ontdekt.Beeld ANP

Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug zijn meer dan 1000 nieuwe grafheuvels uit de prehistorie ontdekt. Ook zijn ongeveer 900 plekken gevonden waar destijds houtskool werd verbrand.

Redactie Trouw

Ook hebben onderzoekers 36 vierkante kilometer aan prehistorische akkers uit 1100 - 200 voor Christus aangetroffen en bovendien talloze oude karrensporen. De vondsten bewijzen dat het gebied in de prehistorie veel intensiever was bewoond dan tot nu toe bekend was, aldus de Universiteit Leiden.

De vondsten zijn het resultaat van het project Erfgoed Gezocht van de Universiteit Leiden, Erfgoed Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Voor het project is de hulp van ruim 6500 zogenoemde burgerwetenschappers ingeroepen. Burgerwetenschappers zijn mensen die academici meehelpen om data te verzamelen of te rangschikken. In natuuronderzoeken is het gebruik van burgerwetenschap al heel bekend. In de Nederlandse archeologie is de burgerhulp nu voor het eerst gebruikt. Zonder die hulp had het volgens de projectleiders wel tien jaar kunnen duren om alle vindplaatsen te ontdekken.

Hoogtekaarten afspeuren

De burgerwetenschappers speurden thuis speciale hoogtekaarten van de Veluwe en Het Utrechts Landschap af om mogelijke archeologische objecten te ontdekken. Dat leidde tot duizenden vondsten, aldus de projectleiders. Ruim 300 plekken werden steekproefsgewijs nader onderzocht en dat leverde 80 nog onontdekte grafheuvels op. Op basis van die vondsten is de kans heel groot dat op ruim 1000 andere plaatsen ook grafheuvels te vinden zijn, stelt Erfgoed Gezocht.

Volgens Quentin Bourgeois, universitair hoofddocent in Leiden, heeft het project ‘onze kijk op de prehistorie ingrijpend veranderd.’ Het project heeft de Europese cultuurprijs Europa Nostra 2022 gewonnen, de belangrijkste Europese onderscheiding op het gebied van cultureel erfgoed. De prijs wordt donderdag uitgereikt.

Lees meer:

Schade aan de ozonlaag deed het leven op aarde wankelen
252 miljoen jaar geleden probeerde de aarde zich van het leven te ontdoen. En het lukte bijna.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden