Wetenschap

Pissebed van 250 miljoen jaar oud duikt op in Winterswijk

Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis.Beeld Erik-Jan Bosch (Naturalis Biodiversity Center)

Hij is bijna 250 miljoen jaar oud en daarmee de oudste pissebed van Nederland: Gelrincola winterswijkensis, vrij vertaald: de Gelderlander die in Winterswijk werd gevonden. Dat je een gefossiliseerde pissebed vindt die zo oud is, is al bijzonder. Deze bleek ook nog eens een nieuwe soort. De vondst werd deze week gepubliceerd in vakblad Bulletin of ­Geosciences, samen met nog twee andere nieuwe pissebedsoorten waarvan de fossielen in Duitsland werden gevonden. 

Een van de betrokken onderzoekers is paleontoloog Jelle Reumer, medewerker van deze krant. De bijzondere vondst, vertelt hij, werd gedaan door amateuronderzoekers die voortdurend aan het werk zijn in de steengroeve van Winterswijk. “Die pissebed is een piepklein dingetje van 7,5 millimeter lang en zat in grauwe steenlagen. Maar de amateuronderzoekers daar hebben heel goede ogen.” 

Binnenzee in het Trias-tijdperk

De amateurs vormen de werkgroep Muschelkalk, genoemd naar de binnenzee waar Winterswijk aan lag in het Trias-tijdperk, zo’n 250 miljoen jaar geleden. De Muschelkalkzee leek op de Waddenzee, zegt Reumer, en je vindt in Winterswijk de sporen van allerlei soorten die er leefden en aanspoelden. Wij zien pissebedden vooral onder de bloempotten op het terras, maar verreweg de meeste soorten leven in zee. Dat een van hen het in de Achterhoek tot fossiel schopte, is te danken aan het verharde harnas dat de beestjes hebben. Ze zijn familie van de kreeftachtigen.

Gelrincola krijgt zijn eigen kleine tentoonstelling in Naturalis, in Leiden. Het fossiel zal daar te zien zijn vanaf 8 juni, want dan kan Naturalis weer open. En in Winterswijk wordt gebouwd aan een nieuw bezoekcentrum, met nog veel meer fossielen die daar in de steengroeve gevonden zijn.

Lees ook: 

De Spaanse nachtegaal daagt Darwin uit

Natuurlijke selectie zou de beste eigenschappen in het dier naar boven moeten halen. Bij nachtegalen in Spanje gebeurt het omgekeerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden