Scheikundige

Ontdekker ozongat overleden

Jose Mario Molina, hier in 2010.  Beeld REUTERS
Jose Mario Molina, hier in 2010.Beeld REUTERS

De Mexicaan Mario Molina, die bekend werd als de medeontdekker van het gat in de ozonlaag, is op 77-jarige leeftijd overleden.

Redactie

Dat heeft de Mexicaanse universiteit UNAM woensdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Molina ontving in 1995, samen met Nederlander Paul Crutzen en de Amerikaan Frank Sherwood Rowland de Nobelprijs voor Scheikunde voor hun onderzoek op het gebied van de atmosfeerchemie, in het bijzonder het gat in de ozonlaag.

Molina groeide op in Mexico-Stad. Hij promoveerde in 1972 aan de University of California in Berkeley. Samen met zijn collega's Sherwood Rowland en Paul Crutzen waarschuwde de scheikundig ingenieur al in 1974 voor het gebruik van chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) en voorspelde hij dat de ozonlaag binnen enkele decennia sterk zou afnemen. Voor deze ontdekking kreeg hij in 1995 de Nobelprijs voor de Scheikunde.

De vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in Mexico eerde Molina in een mededeling als een pionier op het gebied van atmosferische chemie. Zijn werk maakte het Montreal Protocol van 1987 mogelijk - een milieuovereenkomst die de productie van ozonafbrekende chemicaliën grotendeels stopte. Tijdens het presidentschap van Barack Obama in de Verenigde Staten was Molina lid van de Adviesraad voor Wetenschap en Technologie van Obama.

Lees ook:

Nobelprijs voor de Scheikunde naar ‘genetische schaar’

Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna móesten een keer een Nobelprijs krijgen voor hun ‘genetische schaar’. Het Nobelcomité wilde blijkbaar niet langer wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden