ColumnJan Beuving

Onmogelijke milieusommen, zuinig rijden én zuinig spreken

Ik kocht deze week een bak kastanjechampignons. In het schap had ik de keuze tussen het huismerk en de biologische variant, wat 90 cent scheelde (1,29 om 2,19). Het gewicht van beide bakjes was hetzelfde. 

Het is natuurlijk beter voor het milieu om bij alle boodschappen voor biologisch te kiezen, maar, zo schat ik, dat kost me zeker 100 euro extra per maand. Dat is 1200 euro per jaar. Daar kan ik zeker twee zonnepanelen van op mijn dak leggen. Zou dat niet veel beter zijn voor het milieu? Een onmogelijke rekensom. Er zijn zoveel variabelen dat ik de energie niet heb om ze op te zoeken.

Dit soort milieusommetjes kun je voortdurend maken. Is het beter om de krant op papier te lezen of op de tablet? Voor papier sneuvelen bomen, maar de tablet zit weer vol met metalen en verbruikt stroom. Daarnaast kun je nog kiezen om te lezen met een hoge of een lage lichtintensiteit van het scherm, wat weer voor meer of minder energieverbruik zorgt. En vergeet niet dat je een tablet niet onder in de kattebak kunt doen (nu ja, het kan wel), en daar moet je dan weer ander papier voor regelen. Onbegonnen werk dus, zulk rekenwerk.

Wel heb ik een keer bekeken of het rendabel is om naar een goedkopere benzinepomp te rijden. Bij ons om de hoek zit een relatief dure pomp, maar 8 kilometer verder zit een pomp die gemiddeld 7 cent per liter goedkoper is. Maar voor die 16 kilometer heb ik weer 1 liter benzine nodig. Een beetje afhankelijk van de literprijs loont het alleen bij een meer dan halflege tank de moeite om verder te reizen. Voor de CO2-uitstoot is het natuurlijk beter de benzine te gaan halen met de bakfiets en drie jerrycannetjes. (En als je héél veel autorijdt, kun je van het geld dat je zo bespaart zowel zonnepanelen als biologische boodschappen nemen.)

Veel voordeliger

Omwille van de uitstoot kondigde het kabinet deze week aan dat we 100 moeten gaan rijden op de snelweg. Nu deed ik dat al een paar maanden, omdat je veel rustiger op je bestemming aankomt, en het ook voor milieu en portemonnee veel voordeliger is. (Voor veel Nederlanders geldt geld als hét middel om milieu op hun agenda te krijgen.) Het komt ook omdat mijn nieuwe auto een boordcomputer heeft die het verbruik laat zien. Ik reed deze week uit Leeuwarden naar huis met een gemiddeld verbruik van 5,2 liter per 100 kilometer, iets meer dan 1 (liter) op 20 (kilometer) dus.

Maar, hoewel je veel minder benzine nodig hebt, zit je wel langer op de weg. De 150 kilometer snelweg kosten je 90 minuten, in plaats van 70. (Eigenlijk 69,23 minuten, maar je zit ook weleens achter een langzame inhaler.) Je automotor is dus 20 minuten langer aan het uitstoten. De gedachte die mij altijd bekruipt is: is dat langere uitstoten niet veel slechter voor het milieu? Ook die rekensom is tamelijk ingewikkeld, maar ik troost mij met het idee dat als mijn gedachte zou kloppen, de Telegraaf het ons allang in chocoladeletters op de voorpagina had voorgerekend. En dat terwijl die krant tegen rekeningrijden is.

Honderd letters

De auto telt het aantal liters per honderd kilometer, maar in de taal kun je het aantal woorden per honderd letters tellen. In de vorige zin bijvoorbeeld zaten honderd letters in 22 woorden, je spreekt dan dus nog niet eens 1 (woord) op 5 (letters). Wraakzuchtige duinliefhebbers strooien oranjegezinde racecircuitfans rondom Zandvoort zand in de ogen en motoren. Die honderd letters hebben maar dertien woorden nodig, dan spreek je al 1 op 7,69. Getraumatiseerde hersenletselpatiënten gedachteloos behandelen vinden neurochirurgen doorgaans mensonterend. Dat is 1 op 12,5.

Als Mark Rutte deze week nou ‘Rotmaatregelen betreffende stikstofuitstootbeperkende snelheidsverlagingen bezwaren ondergetekende’s gemoed’ had gezegd, had hij niet alleen zuinigjes gekeken, maar ook zuiniger dan 1 op 14 gesproken. Bovendien had Haro Hielkema dan vast een honderdletterzin gehad als oplossing van zijn citatenpuzzel aan het eind van het jaar in deze krant.

Lees hier voorgaande columns van Jan Beuving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden