Corona

Onderzoekers vinden hersenontsteking bij long covid-patiënten

null Beeld

Artsen zien problemen bij re-integratie long covid-patiënten

ANP

Onderzoekers van Amsterdam UMC en UMC Utrecht hebben bij twee patiënten met langdurige klachten na een coronavirusinfectie ontstekingen door heel de hersenen geconstateerd. Volgens de onderzoekers is dat niet eerder aangetoond bij levende mensen met long covid.

“We willen graag weten waarom mensen zo lang vermoeidheidsverschijnselen en cognitieve klachten houden na een coronavirusinfectie”, stelt Bart van Berckel van Amsterdam UMC. “Dat we door het hele brein nu ontstekingen zien, is opvallend en mogelijk is er een verband tussen long covid en die globale hersenontsteking. Een studie met een groter aantal patiënten brengt hopelijk meer duidelijkheid hierover.”

De twee onderzochte patiënten hebben een verschillend ziekteverloop. De mannelijke patiënt lag op de ic en is gedeeltelijk weer aan het werk. De jongere vrouwelijke patiënt had milde coronaklachten en zit nog in de ziektewet. Bij beide zijn hersenontstekingen door het hele brein te zien.

Studie in preprint

Het is nog onbekend hoe patiënten met deze ontstekingen te behandelen zijn en of iedere patiënt met long covid dezelfde ontstekingsreactie laat zien. Dit wil de onderzoeksgroep achterhalen met aanvullend onderzoek. “We weten nog heel veel niet, maar dit waren de eerste twee patiënten met langdurige covid die in deze studie werden opgenomen, en we vonden dat deze gegevens te belangrijk waren om in dit stadium niet te publiceren”, stellen de onderzoekers. Daarom is deze studie nu in preprint verschenen.

De publicatie is dus nog niet door collega-wetenschappers getoetst, zoals gebruikelijk is. Een studie in preprint geeft andere wetenschappers in de wereld de mogelijkheid alvast van de bevindingen te leren.

Lees ook:

Werknemer met long covid is vaak de wanhoop nabij: ‘Het voelt alsof ik nog steeds aan de ketting lig’

Long covid is nog een onbekende ziekte en dat zorgt voor problemen bij de re-integratie van werknemers. ‘Ik kon niet meer zelfstandig lopen, mijn bestek vasthouden, en nauwelijks nog praten.’

Nog steeds is er weinig bekend over het beloop van de ziekte long covid. Vooral mensen uit de eerste golf kunnen de dupe zijn geworden van goed bedoelde adviezen, zeggen artsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden