Long covid

Onderzoek: 70 procent van opgenomen coronapatiënten na jaar nog niet hersteld

Een patiënt die lijdt aan langdurige Covid-symptomen wordt onderzocht in een speciale kliniek in Tel Aviv, Israël. Beeld REUTERS
Een patiënt die lijdt aan langdurige Covid-symptomen wordt onderzocht in een speciale kliniek in Tel Aviv, Israël.Beeld REUTERS

Van de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is ruim 70 procent na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Redactie Trouw

Slechts 26 procent van de coronapatiënten meldde vijf maanden na ziekenhuisopname volledig te zijn hersteld. Dat aantal steeg licht tot 28,9 procent na een jaar. Vrouwen hebben volgens het onderzoek 33 procent minder kans dan mannen om helemaal beter te worden. Zwaarlijvige mensen hebben pakweg 50 procent minder kans volledig te herstellen, bij patiënten die aan de beademing hebben gelegen ligt dat zelfs op 58 procent.

De onderzoekers hebben mensen gevolgd die tussen maart 2020 en april 2021 na een Covid-besmetting zijn ontslagen uit een Brits ziekenhuis en bekeken het herstel van 807 van hen na vijf maanden en na een jaar. “Het beperkte herstel van vijf maanden tot een jaar na ziekenhuisopname in ons onderzoek op het gebied van symptomen, geestelijke gezondheid, inspanningscapaciteit, orgaanstoornissen en kwaliteit van leven is opvallend”, zei onderzoeker Rachel Evans.

De meest voorkomende langdurige Covid-symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, slecht slapen, fysieke vertraging en kortademigheid. “Zonder effectieve behandelingen kan langdurige Covid een veelvoorkomende nieuwe langdurige aandoening worden”, aldus mede-onderzoeker Christopher Brightling van de Universiteit van Leicester.

De studie loopt nog en zal de gezondheid van de patiënten blijven volgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden