null Beeld

ColumnJan Beuving

Na de afslag TT Circuit waren we niet meer te houden

Jan Beuving

I Associatief

Toen ik deze week over de A28 naar huis reed, kwam ik langs de afslag ‘TT Circuit’. Behalve dat TT en Circuit op elkaar rijmen, en dus in het rijtje passen van rijm op snelwegafslagborden (samen met Best-West op de A2 en Kornhorn op de A7 – meer voorbeelden welkom), bedacht ik dat veel kwadratrische lettercombinaties, waarmee ik lettercombinaties bedoel van de vorm XX, een onmiddellijke associatie hebben. (De notatie XX voor twee willekeurige letters is wel wat verwarrend, omdat de letters XX zelf ook een legale invulling zijn van de onbekenden XX – eigenlijk zou je, als je een symbool voor onbekende letters wilt hebben, zoals x dat is voor de cijfers, juist een cijfer moeten gebruiken. Maar welk cijfer kies je als je letteronbekenden wilt weergeven? 0?)

Er zijn 676 lettercombinaties van de vorm 00 (nee, dit ziet er echt niet uit). Er zijn 676 lettercombinaties van de vorm ** (mwah, maar vooruit), want voor de eerste positie heb je 26 mogelijkheden, en voor de tweede ook: 26x26=676. Het leuke van TT (Tourist Trophy) is dat je er rijdt met 125 en 250 CC-motoren, zodat TT en CC ook nog vaak samen voorkomen. Samen met Tom Dicke, met wie ik in Groningen opgetreden had en die naast mij zat in de auto, begonnen we bij alle 26 kwadraatletters te associëren:

AA: Drankje, Gent, Anonieme Alcoholisten (die dan wel weer AA mogen drinken).

BB: King, Brigitte Bardot, Bescherming Bevolking.

CC: inhoud, mailtje.

DD: Dédé de Haan (wiskundige), cup (niet met grote oren).

EE: Rivier.

FF: Forever Friends, eventjes.

GG: Geen gegevens, plaatsnaam.

HH: ter Balkt.

JJ: de Bom.

KK: Voormalig voetballer.

LL: van Langen, van Dijk, Pieters, Hoog e.v.a.

MM: 2000, chocola zonder &.

NN: onbekende.

OO: Den Haag, Cherso.

PP: Ook een voetballer, per persoon.

QQ: televisieduo.

RR: Rolls Royce.

SS: Kidwelly, Rotterdam e.v.a., Tweede Wereldoorlog.

TT: Assen dus.

UU: Universiteit Utrecht, deel van een Doe Maartekst (Pa).

VV: Bunnik, Steenbergen, Linschoten, Hooglanderveen e.v.,v.a.

WW: sociaal vangnet.

XX: Amsterdam met één onbekende minder.

YY: Yin en Yang.

ZZ: Leiden (basketbal), laatste pagina van Battus’ Opperlans!

II Fonetisch

Toen ik bij C&**select wat kleren kocht, een ‘ta**zigde en de winkel uit liep, voelde ik me een beetje een aangeklede chimpan**dert lange tijd had ik echter een goed i**ze dag zou ik met de IC**ven weg! Of met de SNC**telingachtige dorpjes in Frankrijk bezoeken, met artisanale markten waar tau**n onderdeel van het assortiment is. **, hoor ik u schamperen, heeft het KNM**dereen overtuigd binnen te blijven vanwege de storm, gaat Jan toch weg! O **men vindt u dan vast ook geen goede bestemming? Misschien met een troj**nons zingend door Siberië trekken? Gelukkig groeit mijn lichaamslengte geen **ke keer dat ik me zorgen maak. Ik zette zanger Emin**merend hard op mijn oortjes **terde toch maar de snelle trein. ‘**pent u even de cou**netreerde een stem de wagon. Ik liet mijn krant met de sudo**kelen, en stond op om de vrouw te helpen. ‘Is **gens een toilet?’, vroeg ze daarna. Bij de N**caleerde zoiets vroeger in een sprinter, maar een woord als ‘spoorfecaliëndeficiëntie’ kom je alleen nog in een dic**gen. ‘Wilt u in de zon zitten’, bood ik haar aan toen ze terug was, ‘of vindt ****le malen erger dan wat dan ook?’ ‘Het is nooit zo erg als een **t u dat?’, lachte ze. Zullen we dan maar een spelletje doen, zei ik, bijvoorbeeld Schotland Yard, met mister **ie, ik zie wat jij niet ziet of een potje schaak? ** ei en we zijn zo blij’, zong ze toen. ‘Schaken doe ik graag!’, en even later noteerde ik 1. e2e4 – de opening die ik strijk en **.

Jan Beuving is wiskundige en cabaretier. Hij speelt in zijn column met natuurwetenschappen en taal. Lees hier eerdere columns .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden