null Beeld
Beeld

ColumnJan Beuving

Moet ook het alfabet zich aan een avondklok houden, dan kan de ME niet langer ingrijpen

I

Als de avondklok ook voor het alfabet wordt ingesteld, is het een stuk lastiger om te spreken en te schrijven. De avondklok geldt vanaf negen uur ’s avonds, waarmee een achtste deel van de dag is afgepakt: 3 van de 24 uur. Als ook het achterste achtste van het alfabet binnen zou moeten blijven, missen we op het eind 26/8 = 3 ¼ letter, dus de x, y en z, en het laatste kwart van de w. Wat overblijft is driekwart w. Daar hebben we niets aan, dus die w zijn we helemaal kwijt; we moeten afronden in ons nadeel op hele letters. (Als je een muur van 26 vierkante meter behangt, en er zit acht vierkante meter op een rol, zul je ook vier rollen moeten kopen.) Stel nou dat dat halve uurtje van D66 er niet afgesnoept was, hadden we 7/48 van de dag moeten prijsgeven, en waren we bijna de hele w kwijtgeweest, maar afgerond komt dat op hetzelfde neer. Waarmee het nutteloze van die onderhandeling maar weer is aangetoond.

Aan de voorkant van de dag wordt een nog grotere hap weggenomen: we mogen pas om half vijf naar buiten, dus 4,5 uur. Dat is 9/48 oftewel 3/16 van de dag, en van het alfabet ben je dan a, b, c, d en (7/8 van de) e kwijt.

Wat je overhoudt aan hele letters is fghijklmnopqrstuv. Avondklok kun je dus al niet meer schrijven. Als nu een deel van de letters gaat rellen, kan de ME niet ingrijpen, want de M van Mobiel kan nog, maar een Eenheid kunnen ze niet vormen. Politie – agent of commissaris – kan ook al niet te hulp schieten, maar een flik of tuut is nog regelen. Die moeten het wel samen opknappen, want flikken of tuten zijn uit den boze. De hond is er nog, maar uitlaten mag niet. Wel hutspot, geen klapstuk.

50Plus, Krol, PVV, SGP en SP zijn de enige in de huidige Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen die nog overeind blijven. Niet genoeg voor het quorum, terwijl het woord quorum ironisch genoeg nog wel gevormd kan worden. Van het CDA is zelfs helemaal niets over met de alfabetavondklok. Was de VVD nou de vvd geweest, in kleine letters dus, had je de p nog 180 graden kunnen draaien om de partij te laten voortbestaan. Genekt door de eigen liefde voor kapitaal dus. Als je de afkortingen helemaal uit zou schrijven, blijven alleen 50Plus en Krol over – zijn ze toch weer tot elkaar veroordeeld. Henk moet zich dan wel afzijdig houden, en zich Lijst Krol noemen. Pijnpunt Krol mag natuurlijk ook.

Mocht u zich dus beperkt voelen door de avondklok, wees dan maar blij dat u de taal niet bent. Tel uw zegeningen, of beter gezegd: som gunst op.

II

Beknopt omschrijfwoordenboek voor het (a)von(d)klok(a)lf(abe)t:
Artis: Lions non plus
avondklokrelschopper: post-9-uurklootviool
campagnetaal: stroop-om-muiluiting
CDA: Lijst Stuurloos
Chinese anale coronatest: strontuitstrijk
censuur: muilkorf
corona/covid: virus
datalek: info-uitstroompunt
haatzaaiers: opruilui
Hugo de Jonge: Hugo oh Hugo hou jij nog vol?
inenting: prik
Joe Biden: Trumpopvolgknul
Máxima: Topkoningin
mediacircus: opfokkringloop
Paul Crutzen: stikstofkoning
PvdA: Lijst Roos
twitter: rioolput
vaccin: spuitspul
vaccinatieprogramma: opstroopflop
waterkanon: H2O-oorlogstuig

Jan Beuving is wiskundige en cabaretier. Hij speelt in zijn column met natuurwetenschappen en taal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden