Kunstmatige intelligentie

Moederbedrijf Google lanceert testversie Bard, concurrent ChatGPT

De chatbot van ChatGPT was de afgelopen tijd groot nieuws.  Beeld REUTERS
De chatbot van ChatGPT was de afgelopen tijd groot nieuws.Beeld REUTERS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zijn chatbot Bard beschikbaar gesteld aan een selecte groep testers. Dat meldt topman Sundar Pichai in een bericht op een blog van Google.

ANP

De komende weken wordt Bard klaargemaakt voor een groter publiek, waarna het de concurrentie moet aangaan met ChatGPT. Beide programma’s kunnen gedetailleerde antwoorden genereren op eenvoudige vragen van gebruikers.

De chatbots maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). ChatGPT stond de afgelopen tijd in de belangstelling. Zo zouden sceptici vrezen dat scholieren niet meer leren te schrijven en informatie verzamelen als ze dat door een computer laten doen. Scholieren kunnen namelijk schoolopdrachten voorleggen aan ChatGPT, waarna het programma de antwoorden of zelfs een volledig opstel of boekverslag genereert.

Het bericht van Pichai volgt op recente berichten van Microsoft. Daarin gaf het techconcern aan dat het AI wil opnemen in al zijn producten. Daarvoor investeert Microsoft de komende jaren 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Google wil AI-functies toevoegen in zijn zoekmachine om complexe vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld vragen als hoe je makkelijker gitaar of piano kan leren spelen, aldus Pichai.

Persbureau Bloomberg meldde vorige week nog op basis van ingewijden dat Google 400 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in de start-up Anthropic. Anthropic is gespecialiseerd in AI en test momenteel een chatbot die eveneens wordt gezien als een rivaal van OpenAI’s ChatGPT. Grote techbedrijven gaan steeds vaker samenwerkingen aan met start-ups die over populaire en geavanceerde AI-systemen beschikken.

Lees ook:
AI verovert de creatieve sector: ‘Het is aanpassen of wegkwijnen’

Het zoemt in de creatieve sector: computers kunnen nu ook illustraties maken, gedichten schrijven en zelfs digitale personages tot leven laten komen. Gaan programma’s als ChatGPT en Dall-E banen kosten?

Lees ook:
Studenten bouwen detector voor ChatGPT-teksten

Studenten van de Fontys-hogeschool bouwden een programma dat kan zien of een tekst door AI-software is geschreven. Maar bedrog is daarmee niet uit de wereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden