Nanogenerators

Met nieuwe extra lichte rugzak laad je wandelend de smartphone op

null Beeld Kees van de Veen
Beeld Kees van de Veen
Willem Schoonen

Chinese onderzoekers hebben een rugzak ontwikkeld die tijdens de tocht energie opwekt, meldt vakblad ACS Nano. Ook goedemorgen, schampert de kenner, er zijn al tientallen manieren gevonden om energie uit de wandelbeweging te halen.

Maar dit is toch een bijzondere. Ja, er zijn voorbeelden van systemen die mechanische energie van de wandelaar omzetten in elektrische energie, ook in rugzakken. Maar systemen die in de rugzak behalve bagage nog andere functies stoppen, maken hem in de regel zwaarder. De rugzak die de Chinese technologen tot energiebron maakte is líchter. Rara ...

Hun verhaal begint bij nanogenerators, een soort chips, die mechanisch energie omzetten in elektriciteit. Nanogenerators moeten het hebben van de beweging van materialen ten opzichte van elkaar. Daarvoor keken de onderzoekers naar rug en rugzak. Omdat de rugzak vastzit wordt hij meegetrokken als zijn drager stapt. Die voelt het gewicht van de rugzak komen als zijn voet de grond raakt. Dat maakt het zwaar.

De Chinezen brachten slimme elastieken aan, die de rugzak in feite op zijn plaats houden, terwijl de wandelaar zijn gang gaat. Daardoor gaat de afstand tussen rug en rugzak variëren, en dat is wat die nanogenerators nodig hebben om elektriciteit op te wekken. Genoeg om ook op lange tochten telefoon en gps-apparatuur aan de praat te houden.

En de wandelaar, die voelt niet meer met iedere stap het gewicht zo op zijn rug drukken; zijn elektriciteit genererende rugzak voelt 20 procent lichter dan een gewone.

Lees ook:

Stroom uit een gedraaid nanodraadje

Meer dan een gedraaid draadje is het niet, maar trek eraan en er komt een elektrische stroom op gang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden