Topvrouwen

Meer vrouwen aan de top? Het slechten van mannenrotsen begint bij een langere shortlist

Drie Europese topvrouwen: Bondskanselier Angela Merkel (m), IMF-baas Christine Lagarde (l) en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Beeld AP
Drie Europese topvrouwen: Bondskanselier Angela Merkel (m), IMF-baas Christine Lagarde (l) en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.Beeld AP

Er is een simpele manier om meer vrouwen aangesteld te krijgen in functies die door mannen worden gedomineerd: maak de shortlist langer. Dat laten Britse en Amerikaanse onderzoekers vandaag zien in vakblad Nature Human Behaviour.

Ook al zijn er advertenties en formele sollicitatieprocedures, een groot deel van de (leidinggevende) functies wordt ingevuld middels informele kandidatenlijstjes en netwerken. Dat wordt ‘man zoekt man’ als je niet uitkijkt. De onderzoekers zetten een reeks experimenten op om dat te testen. In verschillende door mannen gedomineerde werkomgevingen vroegen ze mensen om voor een vacature een shortlist te maken van drie namen. En vervolgens vroegen ze hen die lijstjes uit te breiden tot zes namen. Resultaat, steevast: op de langere lijsten kwamen meer vrouwen voor.

Niet alleen excuustruus

Dat effect is bekend uit de wetenschappelijke literatuur over creativiteit: hoe langer je mensen laat brainstormen, hoe bonter de ideeën die ze bedenken. Laten we genderdiversiteit in mannenfuncties zien als een creatief proces, zeggen de onderzoekers. De experimenten met de shortlists laten zien dat het verschil kan maken.

En denk nou niet er op de langere lijstjes alleen maar excuustruusen stonden; namen die moesten tonen dat er in de procedure ook aan vrouwen was gedacht. Nee, in dit onderzoek bleek dat vrouwen dan ook vaker de baan kríjgen. Het slechten van mannenrotsen begint bij de shortlist, en het helpt als die wat minder short is, concluderen de onderzoekers. Het is een eenvoudige remedie, waar geen mensenrechtencollege bezwaar tegen kan hebben.

Lees ook
Meer vrouwen in de top? Maak topfuncties deeltijd

Vrouwen werken vaker in deeltijd en draaien minder overuren. Daardoor hebben ze een lagere kans om door te stromen naar een leidinggevende functie, aldus nieuw SCP-onderzoek. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden