KNAW-advies

‘Maak half miljard extra vrij voor onderzoeksbeurzen’

Medewerkers van de KNAW tijdens een bezoek van koningin Máxima vorig jaar.Beeld Frank van Beek, ANP

Geef wetenschappers in verschillende stadia van de academische carrière een beurs om onderzoek te doen. Dat brengt stabiliteit in het wetenschapsbedrijf. En trek daar jaarlijks een half miljard euro voor uit.

Dat advies bracht een commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gisteren uit aan het kabinet. Dit plan voor een systeem van zogenoemde rolling grants was al geopperd in een advies dat de KNAW begin vorig jaar uitbracht. Dat kreeg steun in de Tweede Kamer en van minister Van Engelshoven, die de KNAW vroeg dit idee uit te werken.

Universiteiten krijgen nu weliswaar een deel van hun onderzoeksgelden rechtstreeks van de overheid, maar academisch onderzoekers zijn vooral afhankelijk van subsidies die ze uit publieke en private bronnen moeten halen. Om die subsidies wordt fel gestreden, met als gevolg dat wetenschappers veel kostbare tijd kwijt zijn met het schrijven van subsidieaanvragen, terwijl de kans op honorering klein is. Dat zorgt niet alleen voor onnodige kosten, maar ook voor veel onzekerheid, vooral voor onderzoekers in de eerste  stadia van hun carrière.

Geen competitieronden

De KNAW adviseert daarom jaarlijks een half miljard euro extra uit te trekken voor wetenschappelijk onderzoek, en die niet te verdelen in competitieronden, maar via deze rolling grants. Dat zou betekenen dat de universiteiten naar rato een deel van dit nieuwe budget krijgen, dat ze kunnen verdelen onder hun medewerkers. De beurzen moeten worden verdeeld over verschillende categorieën wetenschappers, van beginnend tot senior, en worden voorbehouden aan wetenschappelijk medewerkers die ook onderwijs geven.

Ga dit plan niet financieren door een verschuiving van middelen, waarschuwt de KNAW. Een half miljard extra per jaar is per slot van rekening in lijn met de ambities die het kabinet, in samenspraak met de andere EU-landen, heeft geformuleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden