Papegaaien

Lorre begrijpt wanneer hij zijn vrienden moet helpen

Je zou het soms vergeten, maar de mens is van nature hulpvaardig ingesteld. ‘We benne op de wereld om mekaar te hellepe, niewaar’, zongen ze al in ‘’t Schaep met de 5 pooten’. En trouwens, ook de chimpansee en de bonobo doen weleens wat voor een ander. Maar dan houdt het wel op. Voor sociale vaardigheden is een flink brein vereist en daar beschikken de meeste dieren niet over. Zelfs de kraai, die toch lastige puzzels weet op te lossen, is niet in staat over zijn eigen schaduw heen te stappen en gaat steevast voor eigen gewin.

En de papegaai dan, vroegen Duitse biologen zich af. Met ­name de grijze roodstaartpapegaai heeft zich meerdere malen een slimme vogel getoond.

De Duitsers zetten een experiment op waarin de papegaaien blinkende muntjes kregen en leerden dat ze die konden ruilen tegen een lekker nootje. Daar bleken ze niet zelfzuchtig in. Als ze zagen dat een andere papegaai een nootje kreeg aangeboden, maar geen muntjes had om te ruilen, dan gaven ze hem er één uit hun eigen voorraad.

Zeven van de acht papegaaien ­deden dat spontaan, schrijven de biologen in Current Biology. “Bij de eerste test al, dus voordat ze wisten dat de rollen ook omgedraaid zouden kunnen zijn.” Het was ook een bewuste gift: ze gaven alleen een muntje als de ­ander er een nodig had. Het maakte nauwelijks uit of de ­vogels elkaar kenden, hooguit ­gaven ze elkaar dan niet één, maar meerdere muntjes.

De grote vraag is: wat maakt de grijze roodstaart zo hulpvaardig? Wat maakt hem zo anders dan de blauwkopara? Die geldt als net zo slim, maar schoot in hetzelfde experiment zijn soortgenoten niet te hulp. Het zal iets met de evolutie wezen, schrijven de biologen.

Lees ook:
Waarom papegaaien expres knoeien

De papegaai is een knoeipot; van de bessen, dadels en andere vruchten die hij uit de boom pikt, belandt een flink deel op de grond en niet in zijn maag. Doet hij expres, beweren biologen nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden