Gezondheidszorg

Kinder-ic’s lopen vol vanwege een uitgestelde RS-virusgolf

null Beeld Hollandse Hoogte / Erik van ’t Woud
Beeld Hollandse Hoogte / Erik van ’t Woud

Het RS-virus kreeg afgelopen winter door de lockdown geen kans, maar slaat nu alsnog toe.

De kinder-ic’s van de Nederlandse ziekenhuizen raken aan de grens van hun capaciteit door de opleving van het RS-virus. Begin deze week werd een eerste jonge patiënt overgeplaatst naar een ziekenhuis in Duitsland en dinsdag ging een tweede patiëntje naar België.

De situatie is nog niet zo nijpend dat acute zorg voor baby’s en peuters met andere aandoeningen moet worden uitgesteld. “Dat doen we nooit, acute zorg uitstellen”, zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. “Maar we varen scherp aan de wind. Operaties die uitstel kunnen hebben, stellen we uit. We hadden de hoop dat we in deze periode een deel van de zorg die door de corona-epidemie moest worden uitgesteld konden inhalen, maar de wachttijden lopen nu juist op.”

De oorzaak is een bijzondere, zomerse opleving van het RS-virus. Dat is een verkoudheidsvirus dat ieder jaar wel voorbijkomt, maar doorgaans in de winter. Het is een veelvoorkomende bron van luchtweginfecties. Maar RS is een gevaar voor jonge baby’s, bij wie het virus ernstige ontstekingen in luchtwegen en longen kan veroorzaken.

Bijzondere winterperiode

Door coronamaatregelen en lockdown heeft het RS-virus afgelopen winter nauwelijks kunnen rondgaan, zoals er afgelopen winter ook geen griepgolf is geweest. Gevolg, zegt Van Goudoever, is dat minder kinderen in aanraking zijn gekomen met het virus en antistoffen hebben opgebouwd. Daardoor krijgt het virus nu alsnog zijn kans, hoewel het in zomermaanden normaal niet rondwaart.

Van Goudoever: “We zien door die bijzondere winterperiode nu niet alleen baby’s, maar ook oudere kinderen die met RS zijn geïnfecteerd. En we zien de gevolgen in moedermelk. Een zuigeling krijgt met de melk normaal antistoffen tegen het RS-virus, die door de moeder zijn aangemaakt. Het gehalte antistoffen in moedermelk is nu minder dan normaal.”

Een vaccin dat beschermt tegen RS is er niet, nog niet. Er wordt aan verscheidene vaccins gewerkt, en de hoop is dat de eerste binnen enkele jaren beschikbaar komen. Vrijwel alle kinderen komen met RS in contact en het aantal gevallen waarin dat leidt tot ernstige problemen is klein. Als een baby al ziek wordt door het virus en klachten aan de luchtwegen krijgt, is de kans dat die zo ernstig worden dat het kind naar een ic moet 1 op 1000.

Er zijn in de Nederlandse ziekenhuizen negentig bedden beschikbaar voor die gevallen. Die zijn nu nagenoeg vol. Mogelijkheden om baby’s met ernstige luchtwegklachten te beademen zijn er nog wel, zegt Van Goudoever, maar zeer beperkt.

Lees ook:

Een uitgestelde epidemie

Het RS-virus beleeft een onverwachte zomerse opleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden