Plashoekje

Kalveren kun je ook zindelijk maken. Sterker nog, ze slagen eerder dan menige peuter

null Beeld ANP
Beeld ANP
Joep Engels

Ook een koe moet soms haar behoefte doen. Zelf maakt ze zich daar niet zo druk om, maar voor het milieu kan het schadelijk zijn. Zeker als koeienpoep en -plas bij elkaar komen. Dan ontstaat ammoniak. Dat zorgt niet alleen voor overbemesting, maar ook, als het in de bodem wordt omgezet in stikstofoxide, voor opwarming van de aarde.

Je kunt dit bestrijden door de meststromen te scheiden, maar waarom zou je de koe niet zindelijk maken en leren op het potje te piesen? Dat kan best, schrijven Duitse biologen maandag in het vakblad Current Biology. Een jonge koe is er slim genoeg voor. Sterker, veel kalveren slagen eerder voor de zindelijkheidstraining dan menige peuter.

De dieren moesten eerst leren dat een hoekje in de stal was ingericht als plasruimte. Ze verbleven daar een tijdje en telkens als ze hadden geürineerd, kregen ze een lekker hapje. Toen ze die link hadden gelegd (en meteen na een plas in de voederbak keken), volgde de tweede ronde: zoeken ze bij hoge nood het plashoekje zelf op? Ook dat lukte na de nodige oefening en beloning.

Daarna moesten de kalveren nog bewijzen dat ze hun plas ook even op konden houden. De biologen verlengden daartoe de gang naar de plasruimte. Sommige kalveren hadden een lichte aansporing nodig om niet halverwege de gang al leeg te lopen, maar een plens water deed wonderen. Na een paar weken training waren elf van de zestien kalfjes zindelijk en zochten ze geheel zelfstandig het koeientoilet op. Die andere vijf leren het nog wel, schrijven de biologen. De ene koe is immers de andere niet.

Lees ook:

De rechter wijst de ‘milieuvriendelijke’ veestal af

Rechtbank Groningen betwijfelt effect van technische maatregelen om ammoniakvorming tegen te gaan

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden