InterviewLong covid

Jaar na opname om corona hebben negen op de tien patiënten nog steeds klachten

In revalidatiecentrum Basalt is een specialistisch revalidatieprogramma voor coronapatiënten opgetuigd. Beeld ANP
In revalidatiecentrum Basalt is een specialistisch revalidatieprogramma voor coronapatiënten opgetuigd.Beeld ANP

Pijn, kortademigheid, zware vermoeidheid en geheugenproblemen. Een jaar na hun ziekenhuisopname heeft 92 procent van de coronapatiënten daar nog steeds last van.

Maurice Timmermans

Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens. In het onderzoek onder leiding van longarts Merel Hellemons zijn 492 patiënten uit de regio Rijmond langere tijd gevolgd. Ze kwamen in de periode van maart 2020 tot mei 2021 in het ziekenhuis terecht. Hellemons licht toe.

Een paar weken geleden bleek al uit een onderzoek in Noord-Nederland dat een op de acht coronapatiënten niet volledig was hersteld na vier maanden. Wat is nieuw aan deze studie?

Hellemons: “In de Noord-Nederlandse studie draaide het om patiënten met milde klachten, wij richtten ons op de groep die op de IC of verpleegafdeling is opgenomen, die aan de beademing heeft gelegen of extra zuurstof nodig had.”

Wat opviel, was dat de klachten van patiënten vrijwel niet verbeterden. Hoe kan dat?

“We zagen dat patiënten die na drie maanden niet hersteld waren, ook een jaar later nog klachten had. Dan blijkt zestig procent nog steeds zwaar vermoeid en niet in staat op het geheugen te vertrouwen. De impact op het dagelijks leven is groot. Menigeen gebruikt post-its om zich te herinneren aan alledaagse dingen zoals de kat te eten geven.

“De klachten van de patiënten op de IC verschilden niet van degenen die op een verpleegafdeling hebben gelegen. Als je zo ziek wordt dat je in het ziekenhuis terechtkomt, dan is het risico op langdurige klachten kennelijk groot. We hebben daar nog geen antwoord op.”

Revalidatie bleek deels te helpen.

“Ja, 80 procent van de patiënten heeft een vorm van revalidatie gehad, ofwel fysiotherapie of een zwaarder traject, waarin je opnieuw leert lopen of slikken. Bij iedereen verbeterde het uithoudingsvermogen, de spierkracht en de zelfredzaamheid in en om het huis. Dat is het goede nieuws.”

De onderzochte patiënten zijn aan het begin van de pandemie besmet geraakt met onder meer de deltavariant. In hoeverre zijn de uitkomsten nog actueel?

“Een recente Britse studie wees uit dat langdurige klachten optreden bij 5 procent van de deltabesmettingen en bij 4.5 procent van de omikroninfecties. Dus als je besmet raakt, is het risico ongeveer net zo groot. Het is goed om dat te beseffen.”


Lees ook

Theorieën genoeg, maar long covid blijft een mysterie

Minuscule bloedpropjes, een op drift geraakte afweer, achtergebleven virus. Theorieën genoeg om long covid te verklaren, maar bewijzen ontbreken nog. ‘En zolang je de oorzaak niet weet, kun je niet goed behandelen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden