Vraag van de weekVerliefd

Hoe meet je verliefdheid?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto
Robert Visscher

Vlinders in je buik, een tintelend gevoel over je hele lijf, zo voelt verliefd zijn. Intussen is het in je hersenen een drukte van belang. “Vooral het centrum van je brein wordt geprikkeld”, zegt hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Racesloot (Universiteit van Amsterdam). “Daar zit een gebied dat nucleus ­accumbens heet, dat wordt geactiveerd als we een beloning krijgen. Als we verliefd zijn, wordt dat gebied ingeschakeld. De gedachte aan je geliefde geeft je daarom een te gek gevoel. Als je iets heel erg lekkers eet, is dit gebied ook actief.”

Daarbij spelen verschillende moleculen een sleutelrol. Zij prikkelen de hersencellen die de nucleus accumbens aan het werk zetten. “Daarnaast zijn er in nog veel meer hersengebieden extra actief, bijvoorbeeld de delen die te maken hebben met euforie. Juist de plekken die te maken hebben met depressiviteit vertonen minder activiteit.”

Hoe onderzoek je nou zoiets? Wetenschappers gaan eerst via vragenlijsten na hoe verliefd iemand is. Als iemand helemaal hotel de botel is, dan leggen onderzoekers diegene in een MRI-scanner waar ze de hersenactiviteit meten. “Dan laten ze verschillende foto’s zien, van mensen die je nog nooit hebt gezien tot jouw geliefde. Bij de laatste zien wetenschappers dan welke hersengebieden allemaal actief zijn. Het laat duidelijk zien dat je naar diegene hunkert.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden