Wetenschap

Het ras zegt niets over het karakter van de hond

Een Bearded Collie op een hondenshow in Birmingham.  Beeld REUTERS
Een Bearded Collie op een hondenshow in Birmingham.Beeld REUTERS
Willem Schoonen

De bordercollie is aanhankelijk en slim, de beagle is vriendelijk en nieuwsgierig. Dat zeggen de stereotypen. Ze kloppen niet, laten Amerikaanse onderzoekers zien in vakblad Science. Het ras zegt bijzonder weinig over karakter en gedrag van de hond. De verschillen tussen individuele honden zijn groter dan tussen rassen.

Zo staat de border collie bekend als een ras dat zich goed laat trainen en luistert naar commando’s. Heel anders dan een eigenwijze viervoeter als de basset. En inderdaad, als je het gaat meten scoort de collie iets beter. Maar de variatie is zo groot dat er geen significante afwijking is te vinden van de totale hondenpopulatie. En ga je naar bastaards kijken, dan zegt het percentage collie-genen in de bastaard helemaal niets over hoe goed hij luistert naar commando’s.

De hondenfokkerij heeft veel invloed op uiterlijk, maar nauwelijks op karakter en gedrag. En dat is zo gek niet, zeggen de onderzoekers. Het is zo’n 20.000 jaar geleden dat de mens wolfachtigen in huis ging nemen die daar nut konden hebben. De hondenfokkerij is nog maar twee eeuwen oud. Uiterlijke kenmerken worden vaak bepaald door één of enkele genen, dus daar kan de fokker wel wat mee. Karakter en gedrag zijn echter maar deels genetisch bepaald, en grotendeels afhankelijk van omgeving en opvoeding. Dus wat de fokker ook weet te verkondigen over het ras, de aard van de hond wordt in huis gemaakt.

Lees ook:

Etensresten lokten de hond het huis in

Het was niet uit liefde dat de mens de hond in huis haalde, maar uit concurrentieoverwegingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden