Vergelijkend onderzoek

Franse studie: corona is geen griepje

Medewerkers op een intensive care-afdeling.  Beeld ANP
Medewerkers op een intensive care-afdeling.Beeld ANP

In een vergelijking tussen de coronapandemie en de laatste grote griepgolf blijkt covid een veel ernstiger ziekte.

In de eerste twee maanden van de pandemie werden in Frankrijk bijna 90.000 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 16 procent van hen overleed. Dat is naar verhouding bijna drie keer zoveel als tijdens de grote griepuitbraak, twee jaar geleden, toen iets minder dan zes procent van de grieppatiënten in het ziekenhuis lagen overleed. Destijds belandden 45.000 Fransen met griep in het ziekenhuis, van wie er 2640 overleden. Ook moesten naar verhouding de helft meer coronapatiënten op de ic worden opgenomen dan tijdens die griepgolf.

De vergelijking tussen de twee ziektes heeft haar beperkingen, schrijven Franse artsen in het vakblad The Lancet. Zo hadden de Fransen al enige weerstand opgebouwd tegen het griepvirus, door eerdere infecties of door de griepprik, terwijl het coronavirus geheel nieuw voor hen was. Maar dat doet aan de hoofdconclusie niet veel af: Covid-19 is een veel ernstiger longinfectie dan de griep. “Onze studie onderstreept het belang van maatregelen zoals afstand bewaren, zolang er geen behandeling bestaat waarmee we ic-opname of sterfte kunnen voorkomen”, laten de artsen in een bijbehorend persbericht weten.

Het is voor het eerst dat op zo grote schaal de twee ziektes met elkaar zijn vergeleken. En covid komt er op alle fronten ernstiger uit. Deze patiënten moesten twee keer zo vaak aan de beademing, ze lagen gemiddeld twee keer zo lang op de ic en ze kwamen veel vaker in acute ademnood (27 procent tegenover 17 procent).

Virus heeft het nauwelijks op kinderen gemunt

De vergelijking gaat niet helemaal op, erkennen de artsen. Er werd dit voorjaar in het ziekenhuis strikt op corona getest, terwijl twee jaar geleden vermoedelijk een aantal patiënten met griep in de tellingen is gemist. Daarnaast is het moeilijk te zeggen hoe ernstig de griepgolf van 2018-2019 was, al gold ze als de zwaarste in de laatste vijf jaar.

De studie bevestigt ook dat het coronavirus het nauwelijks op kinderen gemunt heeft. Van de opgenomen patiënten was maar een fractie (1,4 procent) jonger dan achttien jaar, terwijl hun aandeel in de griepgolf bijna 20 procent was. Wel waren deze jonge covidpatiënten er veel ernstiger aan toe. Maar het gaat om zulke kleine aantallen dat de artsen daar geen conclusie aan willen verbinden.

De Deense commentator in The Lancet doet dat wel. De studie maakt voor hem niet alleen duidelijk dat het belangrijk is om kwetsbare ouderen te vaccineren, ook jongvolwassenen en kinderen verdienen wat hem betreft deze bescherming.

Lees ook:

Het aantal coronadoden blijft laag

Is het virus soms minder dodelijk geworden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden