Amsterdam

Fiets gestolen? Grote kans dat hij in de buurt terug te vinden is

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onderzoekers lieten expres fietsen stelen. Met een chip erin. En dat was niet om de dief te pakken.

Joost van Egmond

Waar blijven gestolen fietsen? Dat wilde een onderzoeksteam van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) weten. Hun experiment in Amsterdam bevestigde wat de meeste inwoners van die stad al zullen vermoeden: in de buurt.

Ten behoeve van de wetenschap parkeerden de onderzoekers honderd tweedehands fietsen her en der in de stad. Ze stonden op slot, maar werden verder aan hun lot overgelaten. Een half jaar later bleken zeventig van de fietsen verdwenen, maar een tracker in het frame verraadde wel hun positie. Zo werden duidelijk wat er met ze gebeurde.

Van de 70 fietsen bleven er 68 in Amsterdam. 12 fietsen gingen naar plekken die erom bekendstaan dat er vaak fietsen onderhands worden verkocht, enkele andere waren in de buurt van tweedehandsfietsenwinkels en zijn wellicht daar verkocht. Nog eens 22 fietsen bewogen in vergelijkbare routes, de onderzoekers vermoeden dat ze deel uitmaken van een ‘subnetwerk’. Wat er daar precies aan de hand is weten de onderzoekers niet.

Een stad met 850.000 fietsen

De data van het onderzoek zijn niet gebruikt om dieven of helers op te sporen. Wanneer uit de trackersignalen duidelijk werd dat een fiets weer in gebruik was, stopte het team met volgen. De gemeente is wel op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek. Die worden binnenkort gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Vooraf dachten de onderzoekers dat veel fietsen wellicht in het buitenland zouden worden verkocht, vertelt Fábio Duarte van MIT, een van de auteurs van het onderzoek. Maar dat bleek dus niet het geval. De kans dat iemand op gestolen waar wordt gesnapt is dan ook klein in een stad met naar schatting van 850.000 fietsen.

Fietsendiefstal veroorzaakte in 2021 de grootste financiële schadepost voor burgers, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. In dat jaar werden in heel Nederland ruim 700.000 fietsen gestolen. De helft daarvan was minder waard dan 300 euro.

Lees ook:

‘Zien jullie wel hoe bijzonder jullie fietscultuur is?’

“Als onderdeel van mijn studie in San Francisco kwam ik in 2002 voor een uitwisselingsprogramma naar Amsterdam, schrijft Pete Jordan. Vanaf dag één was ik verliefd op Nederland, op Amsterdam en op zijn fietsen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden