Ruimtevaartorganisatie ESA

Europa presenteert eerste gehandicapte astronaut ooit

ESA Astronaut Class of 2022 Meganne Christian (L), John McFall (C), and Rosemary Coogan (R) pose during a ceremony to unveil the European Space Agency new class of career astronauts in Paris on November 23, 2022. - ESA choose two women and three men from five different Western European countries out of more than 22,500 applicants. (Photo by Joël SAGET / AFP) Beeld AFP
ESA Astronaut Class of 2022 Meganne Christian (L), John McFall (C), and Rosemary Coogan (R) pose during a ceremony to unveil the European Space Agency new class of career astronauts in Paris on November 23, 2022. - ESA choose two women and three men from five different Western European countries out of more than 22,500 applicants. (Photo by Joël SAGET / AFP)Beeld AFP

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn nieuwste team astronauten gepresenteerd. De lichting bestaat uit vijf mensen, onder wie de Britse paralympiër John McFall.

Redactie Trouw

De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.

De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois, geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989). Verder heeft de ESA elf reserve-astronauten aangesteld. Zij houden voorlopig hun gewone baan, maar krijgen wel een basistraining en ze kunnen opgeroepen worden als een plek in een missie beschikbaar komt. De reserves komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Zweden.

John McFall

De ESA presenteerde ook zijn eerste fysiek gehandicapte astronaut, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Hij veroverde toen een bronzen medaille op de 100 meter voor mensen met een prothese. In 2007 werd hij wereldkampioen op de 200 meter in het Groningse Stadskanaal en in 2006 won hij zilver en brons op het WK in Assen. Het is nog niet zeker dat hij daadwerkelijk als ‘parastronaut’ de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

De ESA kondigde vorig jaar aan op zoek te zijn naar nieuwe astronauten. De organisatie kreeg vervolgens 22.523 aanmeldingen, waaronder 982 uit Nederland. Verder solliciteerden 257 mensen voor de plek van parastronaut, onder wie 13 Nederlanders.

16,9 miljard euro

De astronauten werden gepresenteerd in Parijs, waar de ministers van Nederland en de andere ESA-lidstaten overlegden om de begroting en de plannen voor de komende jaren vast te stellen. De ESA heeft in de komende vijf jaar 16,9 miljard euro te besteden, tegen 14,5 miljard in de afgelopen vijf jaar en 10,3 miljard in de vijf jaar daarvoor. De Nederlandse bijdrage stijgt van 345 miljoen naar 465 miljoen euro.

De ESA concentreert zich in de komende jaren op twee grote projecten. De onbemande verkenner Rosalind Franklin moet rond 2028 alsnog naar Mars gaan, nu met Amerikaanse hulp. Europa werkte eerder samen met Rusland aan de missie, maar vlak voor de lancering stopte de samenwerking vanwege de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil Europa in de komende jaren een eigen maanlander ontwikkelen, de EL3, ook wel Argonaut genoemd.

Lees ook:
Esa-baas: Europa moet veel onafhankelijker zijn in de ruimte

Ruimteorganisatie Esa heeft ambities om Europa meer autonomie te geven in de ruimtevaart. Maar Nederland matigt zijn inzet. Het laat daarmee kansen lopen, zegt Esa-baas Josef Aschbacher.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden