WetenschapMaanlanding

Er zwerven nu twaalf Hasselblad-camera’s door de ruimte

De beroemde voetafdruk, gefotografeerd door Neil Armstrong zelf. Beeld NASA/Neil Armstrong
De beroemde voetafdruk, gefotografeerd door Neil Armstrong zelf.Beeld NASA/Neil Armstrong

De foto’s zelf gingen de wereld rond. Maar de camera’s waarmee ze gemaakt zijn, bleven achter op de maan. Neil Armstrong had ermee geoefend tijdens familie-uitjes.

Anya van Lit

Even op de achterkant van de camera te kijken of de foto van de eerste voetafdruk op de maan gelukt was, dat kon natuurlijk niet. En daarom moesten deze camera’s die Neil Armstrong en Buz Aldrin bij zich hadden van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Ze hadden twee analoge Hasselblad-fotocamera’s van Zweedse makelij bij zich. De Hasselblad is een middenformaat-camera met een groot negatief, wat scherpe beelden oplevert. De filmrol zit in een cassette die achterop de camera geklikt wordt.

Neil Armstrong maakte de foto’s tijdens de maanwandeling, reden waarom niet hij, maar Buzz Aldrin op bijna alle beroemde beelden staat. De beroemde voetafdruk was een ‘selfie’ van Armstrong zelf.

De camera’s moesten extreme temperaturen kunnen weerstaan (van min 65 en tot 120 graden Celsius), hadden automatische doorspoel en een cassette voor zeventig opnames (Armstrong had drie cassettes tot zijn beschikking, twee kleur en één zwart wit). Er moest nog wel handmatig scherpgesteld worden. De olie werd uit de camera’s gehaald, anders zouden die gaan koken in het vacuüm van de ruimte.

Buzz Aldrin bij het zogeheten Solar-Wind Composition Experiment. Beeld NASA
Buzz Aldrin bij het zogeheten Solar-Wind Composition Experiment.Beeld NASA

De kruisjes die te zien zijn op de foto’s van Armstrong komen door de Reseau-plaat. De plaat is nodig om de afstand tussen objecten op de foto’s te bepalen. De camera met groothoeklens werd op borsthoogte op het pak van Armstrong gemonteerd. De gehele camera zat met een soort waslijn vast aan de maanlander, iets wat hij oefende door de camera mee te nemen tijdens familie-uitjes.

Vanwege streng Nasa-beleid moesten de camera’s op de maan achterblijven, om gewicht te besparen voor de terugreis. Eén camera kwam terug met de Apollo 15, anderen werden op volgende missies achtergelaten. Zo reizen er nu twaalf Hasselblad-camera’s door de ruimte.

De maanlander is aangekomen, ‘the Eagle has landed’. Beeld NASA
De maanlander is aangekomen, ‘the Eagle has landed’.Beeld NASA
De achterkant van de maan, gefotografeerd tijdens de missie van Apollo 16, april 1972. Beeld NASA
De achterkant van de maan, gefotografeerd tijdens de missie van Apollo 16, april 1972.Beeld NASA
Harrison Schmitt, wetenschapper en astronaut van de Apollo-17-expeditie, naast een enorm stuk maangesteente. Rechts is het maanvoertuig te zien waarmee de astronaut naar deze plek vervoerd  werd.
 Beeld NASA
Harrison Schmitt, wetenschapper en astronaut van de Apollo-17-expeditie, naast een enorm stuk maangesteente. Rechts is het maanvoertuig te zien waarmee de astronaut naar deze plek vervoerd werd.Beeld NASA
Blik schuin op de krater Copernicus, genomen tijdens de expeditie van Apollo 17, de laatste missie waarbij op de maan werd geland, in december 1972. Beeld Nasa
Blik schuin op de krater Copernicus, genomen tijdens de expeditie van Apollo 17, de laatste missie waarbij op de maan werd geland, in december 1972.Beeld Nasa
Buzz Aldrin, de tweede man die voet zette op de maan, poseert naast de vlag van de Verenigde Staten. Op de voorgrond voetsporen van Aldrin en Armstrong, links is de maanlander te zien.

 Beeld NASA
Buzz Aldrin, de tweede man die voet zette op de maan, poseert naast de vlag van de Verenigde Staten. Op de voorgrond voetsporen van Aldrin en Armstrong, links is de maanlander te zien.Beeld NASA

Lees ook:

Het was een mirakel dat de maanlanding goed verliep

De eerste man op de maan, het is gebeurtenis die in het collectieve geheugen verankerd is. Misschien wel omdat het de mensheid van trots vervulde. Want moeilijk was het, maar het lukte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden