Onderzoek

Een praatgrage, kwetsbare robot, daar gaan we beter van samenwerken

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op bezoek bij de Vrije Universiteit Brussel. (Niet de robot uit het onderzoek.)Beeld AP

‘Sorry mensen, ik heb net een fout gemaakt en onze score verknald. Het is voor jullie misschien moeilijk te geloven, maar ook robots maken fouten.’

Kijk zo’n machine, daar wordt een mens vrolijk van, én coöperatief. Dat wordt duidelijk uit een reeks experimenten van Amerikaanse onderzoekers. Zij formeerden werkgroepen van steeds drie mensen en een robot, die samen een virtuele spoorlijn moesten aanleggen. Een kwestie van de juiste route en goede stukken rails kiezen. Maar dan wel om de beurt, waardoor een slechte keus de prestatie van de hele groep naar beneden zou halen.

Er werd gevarieerd met drie soorten robots: de eerste was een stille, de tweede deed alleen zakelijke mededelingen over een speelronde, de derde uitte gevoelens, vertelde over zijn verleden of tapte een mop. Dat doet natuurlijk iets met de verhouding tussen mens en robot. Maar daar wordt al heel veel onderzoek naar gedaan. Het ging deze onderzoekers om iets anders; zij wilden weten wat het type robot deed met de verhouding tussen mensen onderling. Daartoe hielden ze bij hoeveel er in een werkgroep werd overlegd, en hoe de spreektijd was verdeeld tussen de mensen in de groep.

Iedereen praat mee

Een stille robot is funest voor het werkoverleg, rapporteren ze in vakblad PNAS; er wordt nauwelijks een woord gewisseld. Een pratende robot daarentegen brengt het gesprek tussen mensen op gang, zeker als hij van het kwetsbare type is. En zijn praten zorgt er ook voor dat iedereen aan het gesprek deelneemt.

De mensen in zo’n werkgroep weten heel goed dat ze met een geprogrammeerde machine te maken hebben. Maar toch gaan ze beter met elkaar werken als die machine ook eens een fout maakt en dan zijn hart uitstort.

Lees ook:

‘Robots kunnen onze kwaliteit van leven op peil houden’

In Japan slaat de vergrijzing hard toe. Wie gaat er straks de vakken vullen, de ouderen verzorgen of de kinderen opvangen? Robots?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden