Duikexpeditie

De Titanic is langzaam aan het verdwijnen, blijkt uit deze beelden

Voor het eerst in 15 jaar zijn er nieuwe beelden gemaakt van het wrak van de Titanic, dat op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt. En die beloven niet veel goeds.

Een groep duikers is erin geslaagd nieuwe, veel scherpere beelden te maken van het scheepswrak van de Titanic, die in de nacht van 14 op 15 april 1912 zonk na een botsing met een ijsberg. De beelden laten zien dat het schip veel erger is aangetast door het zoute water dan eerder gedacht.

Het team onder leiding van de Amerikaan Victor Vescovo, maakte in totaal vijf duiken om het schip, dat bijna vier kilometer onder de zeespiegel ligt, te bestuderen.

Historicus Parks Stephenson, die mee was op de expeditie, vertelt aan de BBC geschokt te zijn over wat hij aantrof. “De badkuip van de kapitein is een heel bekend beeld van de Titanic, en die is nu verdwenen.” De aftakeling gaat volgens hem in een snel tempo: “Het hele dekhuis aan die kant is aan het instorten, de luxe hutten ook. En daarmee houdt het niet op.” Volgens de historicus is een loungedek bij de boeg het volgende slachtoffer.

Bekijk hieronder de beelden die de duikers maakten (via Reuters. Ziet u geen beelden, klik dan hier). 

Leven op de Titanic

Niet alleen het zoute water zorgt voor de snelle aftakeling. Ondanks de sterke stromingen en het weinige licht op de plek van het wrak, zijn er volop metaaletende bacteriën actief, zeggen de onderzoekers. Die tasten het metaal zodanig aan dat het niet meer mogelijk is de Titanic naar de oppervlakte te takelen. Het metaal is inmiddels zo zwak dat delen kunnen verpulveren als ze te veel worden bewogen. 

De Titanic in de haven van Belfast, waarna het schip op 2 april begon aan een reis van Southampton naar New York.Beeld EPA

Hoe lang de Titanic nog heeft, is niet bekend. Wetenschappers onderzoeken op dit moment hoe lang verschillende soorten metalen kunnen overleven in het zoute water van de Atlantische Oceaan. Maar dat het schip uiteindelijk verdwijnt, is in ieder geval zeker: “De Titanic wordt teruggegeven aan de natuur”, zegt Stephenson.

De Titanic zonk 107 jaar geleden op zo'n 600 kilometer van de kust van Newfoundland nadat het schip een ijsberg had geraakt. Van de 2200 mensen aan boord overleefden ruim 1500 de ramp niet.

Lees ook: 

Het zinken van de Titanic kwam deze scheepsbouwer nog te boven, maar nu dreigt faillissement

Begin twintigste eeuw verbaasde Harland and Wolff de wereld met drie gigantische oceaanstomers. Een ervan kent iedereen nu nog: de Titanic. Maar de Noord-Ierse scheepsbouwer staat inmiddels op het randje van een faillissement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden