De robot runt steeds meer het huishouden

Robot 'PR2' flipt een flensje in een lab in Bremen.   Beeld EPA
Robot 'PR2' flipt een flensje in een lab in Bremen.Beeld EPA

Een kind kan de was doen, maar een robot binnenkort misschien ook. Experts in het VK en Japan denken dat we dankzij wat technische hulp over tien jaar flink meer vrije tijd zullen hebben.

Redactie Trouw

Het slechte nieuws: robots zullen ons op korte termijn niet volledig verlossen van het huishouden. Het goede nieuws: wel voor een groot deel.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een rondgang gedaan langs 65 experts op het gebied van automatisering met de vraag: hoeveel huishoudelijke taken kunnen we over tien jaar overlaten aan onze gemotoriseerde vrienden? De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Plos One.

Koken, afwassen, het gras maaien – volgens de onderzoekers kunnen we over tien jaar 39 procent van de tijd die we nu gemiddeld aan het huishouden besteden besparen door robots en geautomatiseerde programma’s in te zetten.

Vooral wie er niet van boodschappen doen houdt, is er hoop. Dat is een taak waar we, volgens de experts, over tien jaar mogelijk zelfs 60 procent minder tijd aan hoeven besteden.

Lees ook:

Met een robot heb je zo een band; welke gevolgen heeft dat?

Welke gevolgen heeft het dat robots een grotere rol spelen in ons dagelijks leven? Over die vraag buigt filosoof Pim Haselager zich.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden