Eclips

De maan neemt vandaag een hapje uit de zon, en dat kost Nederland veel stroom

Illustratie van de gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni 2021, zoals die in Nederland te zien zal zijn (bij helder weer). De gestippelde lijn geeft de grens weer van de zonnerand op het moment dat 29 procent van de zon is afgedekt door de tussenschuivende maan. Beeld KNVWS/Michael Wilkinson, Blaauw Sterrenwacht
Illustratie van de gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni 2021, zoals die in Nederland te zien zal zijn (bij helder weer). De gestippelde lijn geeft de grens weer van de zonnerand op het moment dat 29 procent van de zon is afgedekt door de tussenschuivende maan.Beeld KNVWS/Michael Wilkinson, Blaauw Sterrenwacht

Donker zal het niet worden, de maan haalt maar een kleine hap uit de zon, maar het effect op de stroomproductie zal merkbaar zijn: de gedeeltelijke zonsverduistering kost Nederland donderdag 800 megawatt aan stroom.

Dat is ongeveer 7 procent van de stroom die zonnepanelen hadden geproduceerd als de maan zich niet tussen zon en aarde had gewurmd.

Om 11.15 uur begint donderdag de zonsverduistering boven Nederland en met de huidige weersverwachting zal die goed te zien zijn. De maan, die tussen de aarde en de zon komt te staan, zal een klein deel van het zonneoppervlak aan het zicht onttrekken: 29 procent op het hoogtepunt van de eclips. De maan begint rechtsboven in de cirkel van de zon, en zal om 13.30 uur linksboven uit beeld schuiven.

null Beeld

Langdurig recht in de zon kijken is schadelijk voor het oog. Het advies is om een speciale eclipsbril te gebruiken om de verduistering te volgen. Wie zo’n bril niet heeft, kan een gaatjescamera maken: een stuk karton met een klein gat in het midden, waardoor je het licht van de zon op een wit vel papier laat vallen. Daarop is dan ook de eclips te zien. Een handleiding vind je hier.

Meerdere keren per jaar

Dat de maan tussen de aarde en de zon komt te staan is niet bijzonder; zonsverduisteringen komen meerdere keren per jaar voor. Maar ze zijn altijd maar op een beperkt deel van de aarde zichtbaar. De eclips van donderdag heeft een centrale baan die loopt van Canada, via het noorden van Groenland, naar Siberië. In die strook zal de maan het zichtbare oppervlak van de zon bijna volledig bedekken. Er blijft alleen een heldere rand over: een ringvormige eclips.

In Nederland moeten we het doen met een gedeeltelijke eclips. En dat voor het eerst sinds zes jaar. De vorige zonsverduistering was in Nederland te zien in maart 2015. En die was veel groter: 80 procent van de zon werd toen door de maan aan het zicht onttrokken. Veel meer spektakel voor het oog. Maar het effect op de stroomproductie was toen veel kleiner, omdat het aantal zonnepanelen nog geen 10 procent was van wat er nu staat.

De volgende eclips die in Nederland te zien zal zijn, komt op 25 oktober 2022. Dan wordt een derde van de zon bedekt. De eerstvolgende grote zonsverduistering (90 procent bedekt) vindt plaats in 2026.

Lees ook:

Astrofysicus Kees de Jager draaide honderd rondjes om zijn zon

Lees hier het interview van Rob Buiter met de onlangs overleden astrofysicus en zonnekenner Kees de Jager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden