Boekomslag van Mad Maps. Beeld Simon Kuestenmacher
Boekomslag van Mad Maps.Beeld Simon Kuestenmacher

ZienEdwin van Sas

De kaarten van Simon Kuestenmacher zijn fascinerend, leerzaam en (gelukkig) soms nutteloos

Kaarten zijn alomtegenwoordig. We varen (en rijden) blind op ons navigatiesysteem en vinden elkaar op het station door onze live-locatie te delen op Maps. Maar naast topografie valt er nog veel meer in kaart te brengen, bewijst Simon Kuestenmacher. De Duitse demograaf en data scientist deelt op zijn Twitteraccount fascinerende én leerzame karteringen.

Zo biedt een kaart van de verspreiding van Koerden over vier landen in het Midden-Oosten inzicht in hoe de conflicten aldaar ontstaan – en waarom een oplossing zo ingewikkeld is. Of zie je in één oogopslag welke landen een hoger BBP per inwoner hebben dan het wereldgemiddelde – waar toch altijd een paar opvallende tussen zitten. En wat te denken van de verschillende routes die apostel Paulus aflegde om het christendom te verspreiden – wellicht een leuke pelgrimage voor een volgende vakantie?

Overigens deelt hij niet louter landkaarten, maar draait z’n account om de grafische weergave van informatie. En die mag, gelukkig, ook nutteloos zijn. Zo leert een infographic dat Frankrijk een van de weinige landen is waar meer mensen een kat dan een hond hebben, van welke populaire films de publiekswaardering hoger ligt dan die van de kenners (en andersom) en is in kaart gebracht welke verschillende woorden in Europa voor abrikoos worden gebruikt, waar ze zijn ontstaan en hoe ze zich over het continent hebben verspreid.

Hij stelde er onlangs een boek van samen, Mad Maps, die naar eigen zeggen ‘in de kern een bundeling supergrote en niet aanklikbare tweets is’. Maar die staat wél een stuk leuker op de koffietafel.

Lees ook:

Hoe atoomklokken helpen bij het maken van kaarten

Vaste punten, zoals kerktorens, waren de bakens van de oude landmeting. Het verlangen naar nauwkeurigheid bracht nieuwe instrumenten. Net als de wens om ook de derde dimensie te meten: hoogte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden