WetenschapMaanlanding

De impact van de maanlanding: ‘Ik heb alles wat ik over Apollo 11 kon vinden in plakboeken verzameld’

Mensen in Amsterdam lezen een extra editie van het Vrije Volk na de maanlanding. Beeld Fotograaf onbekend/Nationaal Archief, Anefo
Mensen in Amsterdam lezen een extra editie van het Vrije Volk na de maanlanding.Beeld Fotograaf onbekend/Nationaal Archief, Anefo

Op sommige mensen maakte de maanlanding nóg meer indruk dan bij de andere toeschouwers. ‘Het wakkerde mijn fascinatie voor de ruimtevaart verder aan.’

Barbara Vollebregt

Vincent Icke (72) is hoogleraar theoretische sterrenkunde

Vincent Icke Beeld Universiteit Leiden
Vincent IckeBeeld Universiteit Leiden

“Het was geweldig om mee te maken. Ik was 22, net afgestudeerd en op vakantie in wat nu Montenegro is. Op het dorpsplein van Ulcinj, een aftands havenplaatsje, hadden ze één gruizig tv’tje neergezet. Daarop konden we tot in de late uurtjes op klapstoelen de maanlanding volgen. Ik had over de maanlanding van tevoren al veel gehoord van mijn collega bij de sterrenwacht, Chriet Tietulaer. Hij was nauw bij de missie betrokken. De maanlanding zorgde voor een groot gevoel van verbondenheid, het leek een missie van de hele mensheid. Het gaf mij het gevoel dat we alles kunnen als we samenwerken. Ik dacht ook: deden we alles maar zo.”

Hans van der Lande (62) werkte jaren bij ESA Estec in Noordwijk

Hans van der Lande Beeld Erik Kottier
Hans van der LandeBeeld Erik Kottier

“Ik was 12 jaar en voor de maanlanding mocht ik van mijn ouders opblijven. Rond 02.00 uur ’s nachts zag ik in zwart-wit beelden hoe Neil Armstrong het trappetje af liep en met zijn voet voorzichtig probeerde om op de maan te gaan staan. Het wakkerde mijn fascinatie voor de ruimtevaart verder aan. Later organiseerde ik als invalkracht op een school in Brussum een maanproject. Van het planetarium in Amsterdam kreeg ik tot mijn grote verbazing een echte maansteen mee. Het planetarium bood me niet veel later een baan aan en uiteindelijk heb ik jaren als ruimtevaartdeskundige bij het bezoekerscentrum van ESA ESTEC in Noordwijk gewerkt. Ik heb daar Neil Armstrong ontmoet. Hij wilde over alles praten, behalve over de maan.”

Mariet Hofstee (54) is universitair docent en was bijna astronaut

Mariet Hofstee Beeld Rijksuniversiteit Groningen
Mariet HofsteeBeeld Rijksuniversiteit Groningen

“Ik was vijf jaar oud toen Neil Armstrong uitstapte op de maan. De tv was toen nog een klein doosje met zwart wit. Toch fascineerde het me wel, want ik heb met mijn broer alles wat ik over Apollo 11 kon vinden in plakboeken verzameld. Later ging ik sterrenkunde en natuurkunde studeren en na mijn promotieonderzoek kwam de European Space Agency ineens met een advertentie: ze zochten nieuwe astronauten. Van de duizenden aanmeldingen belandde ik tegen mijn eigen verwachting in samen met André Kuipers bij de laatste vijf kandidaten die voor Nederland uit gingen. Ik denk nog wel eens: wat als? Maar ik ben ook al trots dat ik toen zo ver ben gekomen.”

Henk van Dungen (78) heeft alle informatie rondom Apollo 11 verzameld

Henk van Dungen Beeld Henk van Dungen
Henk van DungenBeeld Henk van Dungen

“Al voor Apollo 11 volgde ik alles wat de ruimte in ging. De maanlanding van vijftig jaar geleden was vreselijk spannend want het was een enorm gecompliceerde vlucht en alles moest goed gaan. De ladder, de deurtjes, elk onderdeel was spannend. Zelf zat ik met mijn vrouw voor de tv, de kinderen lagen al in bed. Ik was toen al begonnen met een ruimteverzameling. Ik heb inmiddels van bijna iedereen die ooit in de ruimte is geweest een originele handtekening. Zo ook van Armstrong. Verder heb ik een hele verzameling plakboeken met informatie over Apollo 11 uit buitenlandse media. En ik heb ook alle postzegels die ter ere van de eerste maanlanding zijn uitgebracht, dat zijn er 1260. Apollo 11 was smullen voor de liefhebber en dat ben ik.”

Martin van Ingen (71) is voorzitter van de werkgroep maan en planeten

Martin van Ingen Beeld Martin van Ingen
Martin van IngenBeeld Martin van Ingen

“Ik was 21 jaar en met mijn moeder op vakantie bij oom en tante in Oostenrijk in de buurt van Wenen. We zaten met een aantal mensen aan de tv gekluisterd. Het waren hele vage beelden, je kon maar net zien wat er gebeurde maar dat was genoeg. Ik weet nog dat ik heel enthousiast was. En dat ik sterk het gevoel had dat er iets bijzonders gaande was. Apollo 11 staat zeker in mijn top vijf van meest ingrijpende gebeurtenissen. En het heeft er voor gezorgd dat ik me in sterretjes en planeten en zonnestelsel ben gaan verdiepen. Inmiddels ben ik al jaren voorzitter van de werkgroep maan en planeten.”

Lees meer over de landing op de maan op trouw.nl/maanlanding.

Lees ook:

Niet eerder keken zó veel mensen wereldwijd tegelijkertijd naar dat kastje

1969 was het jaar van Woodstock en Turks Fruit, maar toch voor van Apollo 11. Cruciaal voor die maatschappelijke beroering was de televisie. De maanlanding werd onafgebroken uitgezonden, live dus. Naar schatting keken wereldwijd 650 miljoen mensen uit talloze landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden