Coronavirus

De beoogde daling in besmettingscijfers laat nog even op zich wachten

Leerlingen van het ROC van Twente dragen mondkapjes. Beeld ANP
Leerlingen van het ROC van Twente dragen mondkapjes.Beeld ANP

Even leek de groei van coronabesmettingen eruit te zijn, maar de cijfers vallen tegen.

Joep Engels

De mammoettanker vaart nog zijn oude koers. De maatregelen die het kabinet een week geleden bekendmaakte, laten nog geen effect zien op de verspreiding van het coronavirus. Sindsdien zijn 27.485 mensen positief getest op het virus. Dat zijn er fors meer dan de week ervoor, toen het om 19.326 nieuwe besmettingen ging. Maar naar verhouding is de stijging gelijk gebleven. Ongeveer elke tien dagen verdubbelt het aantal nieuwe infecties zich en die trend is niet veranderd.

De maatregelen konden ook nog geen effect laten zien. Er zit doorgaans een dag of tien tussen het moment waarop iemand wordt besmet en een positieve testuitslag. De nieuwe besmettingen die vandaag worden gemeld, zijn dus opgelopen voordat de maatregelen ingingen. En ook al was het aantal nieuwe gevallen dinsdag vergelijkbaar met maandag (4548 tegen 4575), het is nog veel te vroeg om van enige stabilisatie of afvlakking te spreken, zegt Aura Timen, landelijk coördinator infectieziektebestrijding. “We hebben dit jaar vaker na een paar van zulke dagen gedacht dat de groei eruit was. En dan viel het daarna toch weer tegen.”

Over een week zou er echt wat te zien moeten zijn. Dan zou de tanker de koerswijziging moeten hebben overgenomen en zou het aantal nieuwe besmettingen moeten verminderen. Volgens de modelberekeningen van het RIVM stijgt het aantal nieuwe besmettingen nog wel tot ongeveer 5.000 per dag, eer er sprake is van een echte daling.

Een afname in het aantal ziekenhuisopnames volgt dan weer op gepaste afstand. Gemiddeld duurt het een week voordat de eerste klachten zo verergerd zijn, dat iemand moet worden opgenomen. Afgelopen week zijn er 803 patiënten opgenomen, tegen 501 de week ervoor. Het aantal IC-opnames steeg van 100 naar 122. Het aantal ziekenhuisopnames zal nog wel ruim boven de duizend per week uitstijgen, voordat daar de daling inzet. Het aantal bezette bedden groeit nog door tot het eind van de maand. Dinsdag meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat ziekenhuizen in de Randstad vol beginnen te raken en dat ze moeite hebben met het overplaatsen van coronapatiënten naar andere regio’s.

De berekeningen gaan er wel vanuit dat een groot deel van de bevolking zich houdt aan de maatregelen. Dat is nog steeds de hoeksteen van het coronabeleid, benadrukt Timen: “Handen wassen, afstand bewaren, thuis blijven bij klachten.” De gedragsonderzoekers van het RIVM onderzoeken in hoeverre Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden. Timen: “Maar hopelijk zien we het goede gedrag volgende week in de cijfers terug.”

Mocht dat tegenvallen, dan heeft het Outbreak Management Team, waartoe ook Timen behoort, nog enkele maatregelen in het vat, zo bleek uit het laatste advies. Het faciliteren van quarantaine in studentenhuizen, of het instellen van een avondklok. Ze kan niet exact aangeven hoe groot het effect daarvan is. “Alles is gericht op het terugdringen van groepsgroottes en het verkorten van de contacten binnen groepen.”

De mammoettanker koerst nu op een reproductiegetal van 0,9: elke tien besmette personen steken negen anderen aan. Daarmee wordt het virus geen forse slag toegediend. Het duurt dan bijvoorbeeld een week of vier voordat de cijfers zijn gehalveerd.

De cijfers

De afgelopen week telde het RIVM 27.485 nieuwe besmettingen, wat neerkomt op een gemiddeld aantal van 3926 nieuwe gevallen per dag. Vorige week waren het er nog 19.326 in totaal – 2760 per dag. Dinsdag kwamen er 4548 nieuwe gevallen bij, een vergelijkbaar aantal als dat van maandag.

Ook werden er de afgelopen week 803 mensen met verschijnselen van Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen (tegenover 501 vorige week) en zijn er 89 sterfgevallen gemeld (tegen 102 vorige week). Ook het aantal ic-opnames neemt toe – van 100 vorige week, naar 122 deze week.

Er werden de afgelopen week 222.877 tests afgenomen in de vele teststraten van de GGD, 15.000 meer dan een week eerder. Van ongeveer de helft daarvan is op dit moment de uitslag al bekend, het RIVM meldt dat 9,1 procent van die testuitslagen positief is – ten opzichte van 8 procent een week eerder. Het getal-R is van 1,27 bijgesteld naar 1,17.

Lees ook:

Hoe Rutte en De Jonge in drie dagen tijd het coronabeleid compleet omgooiden

In krap drie dagen gooien Mark Rutte en Hugo de Jonge het roer om. Oplopende besmettingscijfers, halsstarrige burgemeesters, een kritische coalitie, externe experts én uitputting dwingen het kabinet tot landelijke maatregelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden