Besmetting

Coronavirus bereikt Zuid-Korea. WHO uit zorg maar slaat nog geen alarm

Een patiënt wordt het ziekenhuis binnengebracht in Wuhan, in de Chinese provincie Hubei, waar patiënten met het coronavirus worden behandeld.  Beeld AFP
Een patiënt wordt het ziekenhuis binnengebracht in Wuhan, in de Chinese provincie Hubei, waar patiënten met het coronavirus worden behandeld.Beeld AFP

Volgens schattingen zijn zeker 1700 Chinezen besmet met het coronavirus. Naast China zijn er gevallen in Thailand, Japan en nu ook in Zuid-Korea bekend. De WHO roept op tot waakzaamheid, maar beperkt Chinareizen niet.

Redactie

Het officiële aantal besmettingen met het nieuwe, in China opgedoken coronavirus is opgelopen tot 198 patiënten. Daarvan bevestigen Chinese autoriteiten dat er van die 198 besmette mensen drie mensen zijn overleden en 25 mensen genezen.

Britse epidemiologen schatten echter dat al meer dan 1700 Chinezen besmet zijn. De epidemiologen verbonden aan het Imperial College London, komen tot hun schatting op basis van het aantal besmettingsgevallen buiten Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak van het nieuwe virus begon. Dat zijn er tot nu toe vier: in Thailand meldden zich twee Chinese toeristen bij de dokter, in Japan een Japanner die recent China had bezocht en in Zuid-Korea een Chinese vrouw uit Wuhan. Ze kwam aan op het vliegveld Incheon en meldde zich met koorts en ademhalingsproblemen. Uit onderzoek bleek later dat ze besmet was met het nieuwe virus. De Chinese is direct onder quarantaine geplaatst in Zuid-Korea.

Naast de besmettingen is het virus dus ook in verband gebracht met drie sterfgevallen in China. Combineer je dit aantal met wat er bekend is over de incubatietijd, die verstrijkt tussen infectie en symptomen, en het aantal reizigers op het internationale vliegveld van Wuhan, dan moet je aannemen dat er in de stad zelf inmiddels meer dan 1700 mensen besmet zijn, zeggen de Britse deskundigen.

Familie van Sars

Alarmerend is dat nog niet. De wereldgezondheidsorganisatie WHO, die op de hoogte is van deze schattingen, roept landen op waakzaam te zijn, maar ziet geen reden om reizen naar en handel met China te beperken. Dit nieuwe coronavirus is familie van het virus dat het acute ademhalingssyndroom Sars veroorzaakt. Dat virus dook achttien jaar geleden op, ook in China, en eiste wereldwijd bijna achthonderd levens.

Hoewel hij nog een onbekende is, wordt aangenomen dat het nieuwe virus minder dodelijk zal zijn. Van de 65 gevallen die nu officieel zijn gemeld in en buiten China, zijn twee patiënten overleden, en 19 inmiddels weer gezond verklaard. Het lijkt erop dat het nieuwe virus niet gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen.

De Chinese gezondheidsautoriteiten meldden zondag er alle vertrouwen in te hebben dat ze verspreiding van het virus in de hand kunnen houden. Er werden nieuwe maatregelen aangekondigd ter preventie en controle van besmettingen, zonder veel details te geven. De viering van Chinees nieuwjaar staat voor de deur, en veel Chinezen gaan op reis om dat met hun familie te vieren.

Vismarkt toch niet verdacht

Op luchthavens en treinstations van Wuhan worden infraroodcamera’s ingezet. Het stadsbestuur heeft festiviteiten en massabijeenkomsten in het kader van de jaarwisseling afgelast. Ook op vliegvelden in andere Aziatische landen, en in de VS, worden reizigers komend uit Wuhan gecontroleerd. Mensen die met het coronavirus zijn besmet krijgen koorts, hoestbuien en ademhalingsproblemen.

De eerste besmettingsgevallen deden vermoeden dat de bron van dit nieuwe virus moest worden gezocht op de vismarkt van Wuhan. Maar die verdenking hebben de gezondheidsautoriteiten nu laten varen: er zijn te veel gevallen opgedoken die niets met die vismarkt te maken hebben, direct noch indirect.

Lees ook:

Nieuw Chinees virus duikt ook op in Japan

Een nieuwe vorm van longontsteking heeft de kop opgestoken in China. Nu is er, na Thailand, ook een geval in Japan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden