Onderzoek

‘Antioxidanten geen wapen tegen hartinfarct’

Bosbessen, aalbessen, bramen en frambozen zijn populair omdat ze bomvol antioxidanten zitten Beeld Colorbox
Bosbessen, aalbessen, bramen en frambozen zijn populair omdat ze bomvol antioxidanten zittenBeeld Colorbox

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, verlagen antioxidanten zoals vitamine A en E, niet het risico op een hartinfarct. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van onderzoek.

“Op basis van onze resultaten kunnen we stellen dat er geen bewijs is om vitaminen met antioxiderende eigenschappen te slikken met als doel om een hartinfarct te voorkomen”, zegt epidemioloog Raymond Noordam. De onderzoekers vergeleken de genetisch bepaalde niveaus van antioxidanten van gezonde personen met die van hartinfarctpatiënten. In de studie namen 900.000 mensen deel.

Antioxidanten zijn er in verschillende soorten en zitten in onder meer groenten, fruit en noten. Ze neutraliseren bepaalde slechte stoffen in het lichaam. Of antioxidanten de kans op andere aandoeningen en ouderdomskwalen kunnen verkleinen is niet onderzocht in de Leidse studie.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Journal of the American College of Cardiology.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden