null Beeld Belga
Beeld Belga

Kunstmatige intelligentie

Als de uitvinder een robot is, kan hij dan patent krijgen?

Joep Engels

Blikjes zijn heel geschikt om voedsel of drank in te bewaren, maar in grote hoeveelheden zijn ze minder handig. Een pallet blikjes gaat in een vrachtwagen al snel schuiven. En voor een robotarm is het heel lastig om er meer dan tien tegelijk te pakken; de blikjes draaien zich onder de druk van de arm uit.

Dat probleem kan binnenkort verleden tijd zijn. Er is nu een ontwerp voor een blikje waarmee ze stevig aan elkaar geklonken zijn. Dit nieuwe blikje is in doorsnee niet rond, maar heeft een zogeheten fractale vorm. Het is een wiskundige structuur die zich op steeds kleinere schaal herhaalt. Zoals een bloemkool of een sneeuwvlok.

Bijkomend voordeel: het blikje heeft een heel groot oppervlak, waardoor de inhoud sneller kan worden opgewarmd. De uitvinder heeft daar patent op gekregen.

Historisch moment

Dit had normaal niet veel aandacht gekregen, ware het niet dat de uitvinder geen mens is maar een computer. De bouwers van de computer hebben hun systeem, Dabus geheten, slechts de opdracht gegeven een blikje te ontwerpen dat makkelijk in grote aantallen vast te pakken is. De kunstmatige intelligentie van Dabus deed de rest.

Patentbureaus in Europa, de Verenigde Staten en Australië vinden dat een patent alleen naar een mens van vlees en bloed kan gaan, maar zondag oordeelde het Zuid-Afrikaanse patentbureau anders.

Juristen van de universiteit van Surrey die de belangen van Dabus hadden behartigd, spraken volgens een persbericht van een historisch moment met ‘aardverschuivende gevolgen’. “We gaan van een tijdperk waarin mensen uitvindingen deden naar een tijd waarin machines zulke stappen zetten. Van wie is het intellectueel eigendom is van zoiets, daar moeten we het over hebben.”

Lees ook:

Een robot-assistent kan autisten beter helpen dan een tablet

Anders dan een menselijke leerkracht, is robot Zeno heel voorspelbaar in zijn gedrag. Dat werkt goed bij leerlingen met autisme, zagen twee promovendi aan de Universiteit van Twente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden