NWO

32 miljoen euro voor zes wetenschapsprojecten

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie Trouw / ANP

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 32 miljoen euro toegekend aan zes projecten van Nederlandse onderzoekers. Het gaat om uiteenlopende projecten, van het oplossen van zoetwatertekorten, het standaardiseren van het maken van stukjes menselijk orgaan op een chip, tot het winnen van bruikbare stoffen uit industriële afvalstromen.

Ook gaan wetenschappers met het onderzoeksgeld lichtere materialen ontwikkelen voor CO2-reductie in de transportsector. Onderzoekers van de TU Delft willen draadloze breedbandverbindingen maken met licht in plaats van radiogolven. Zij verwachten dat je op die manier digitale data met hoge snelheden kunt versturen en verwerken, met weinig vertragingen en op een veilige manier. Voor dit onderzoek ontvangen ze 4,1 miljoen euro.

Wetenschappers van de TU Eindhoven gaan verder met de ontwikkeling van zogeheten ‘organen-op-chips’. Dat zijn kleine chips met menselijke cellen, om bijvoorbeeld kankeruitzaaiingen in de bloedbaan of de ontwikkeling van littekenweefsel te bestuderen. Ook kunnen ze gebruikt worden om het effect van medicijnen of voeding buiten een mensenlichaam te testen. Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is het aan elkaar koppelen van meerdere orgaanchips om een heel lichaam te kunnen simuleren. Voor deze studie ontvangen de onderzoekers 4,8 miljoen euro.

De NWO-subsidies zijn voor 22 miljoen euro afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast dragen 138 betrokken bedrijven en maatschappelijke organisaties 10 miljoen euro bij uit eigen zak. De innovatieve projecten moeten een bijdrage leveren aan het creëren van economische kansen.

Lees ook:
Tijdens crisis keren in de wetenschap oude rolpatronen terug: vrouwen zijn minder zichtbaar

Mannelijke wetenschappers profiteren van de crisis. Ze maken vaker dan hun vrouwelijke collega’s aanspraak op beurzen en ze publiceren meer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden