Goedemorgen
Houten transistor brengt groene chip dichterbij
Voor moderne begrippen is het een log apparaat, de transistor die de Zweedse professor Isak Engquist heeft uitgevonden. De schakelaar is namelijk zo groot als een vingerkootje. Ter vergelijking: meestal is zo’n onderdeel van een computerchip slechts enkele nanometers groot, vele malen kleiner dan een mensenhaar. De piepkleine transistors zorgen voor de rekenkracht die essentieel is om computers en smartphones te gebruiken.
Toch is deze transistor die Engquist nu heeft uitgevonden een revolutionair apparaat. De schakelaar is namelijk de eerste die grotendeels is gemaakt van hout en dat biedt kansen. Hiermee kan de microchip in de toekomst misschien wel biologisch afbreekbaar worden. En wat te denken van chips die je kunt inbouwen in agrarische gewassen en die precies kunnen vertellen wanneer ze water nodig hebben? Het zou de landbouw op zijn kop zetten.
Daarvoor moet de transistor nog wel kleiner en sneller, geeft Engquist eerlijk toe tegen IT-website Hackster. Ook is de transistor op dit moment nog moeilijk bioafbreekbaar te noemen: de nerven van het balsahout zijn namelijk volgegoten met een vloeibaar plastic. “Dit is fundamenteel onderzoek. Maar het werkt wel en heeft veel potentieel. We wilden aantonen dat iets mogelijk is, en hopen dat het verder onderzoek stimuleert.”
Lees ook:
Wat betekent de Nederlandse exportban van chipmachines voor China?
Onder druk van de VS gaat Nederland de export naar China van geavanceerde chipmachines van het Veldhovense ASML verbieden. Om wat voor machines gaat het en wat vindt China ervan?