Verenigde Staten

Drie jaar na dood George Floyd hervormt Minneapolis haar politie

De George Floyd Memorial in Minneapolis (Minnesota), waar de door de witte politieagent Derek Chauvin gedode zwarte Amerikaan wordt herdacht. Beeld AFP
De George Floyd Memorial in Minneapolis (Minnesota), waar de door de witte politieagent Derek Chauvin gedode zwarte Amerikaan wordt herdacht.Beeld AFP

Bijna drie jaar na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd heeft de stad Minneapolis vrijdag bekendgemaakt dat er een plan is goedgekeurd om de politie te hervormen.

Redactie Trouw

Floyd stierf op 25 mei 2020 in Minneapolis toen hij ruim acht minuten lang de knie van een witte agent tegen zijn nek gedrukt kreeg. Het incident werd gefilmd door een getuige.

De dood van Floyd en andere zwarte mensen door politiegeweld leidde in 2020 tot grote demonstraties in de Verenigde Staten. Die zogeheten Black Lives Matter-protesten breidden zich later uit naar de rest van de wereld.

De ordediensten in de stad in het noorden van de VS kwamen zwaar onder vuur te liggen. Een onderzoek dat na de dood van Floyd werd ingesteld door het Minnesota Human Rights Department concludeerde vorig jaar dat de tragedie deel uitmaakte van een patroon van ‘rassendiscriminatie’ binnen het politiekorps van Minneapolis.

‘Vandaag confronteren we onszelf met ons verleden en gaan we verder met een stappenplan voor zinvolle veranderingen in onze stad’, zei burgemeester Jacob Frey van Minneapolis in een verklaring. ‘Ons belangrijkste doel is een betere en eerlijkere aanpak van de politie en openbare veiligheid in Minneapolis.’

De regeling beslaat meer dan 140 pagina’s. Er is onder meer besloten dat tasers alleen mogen worden gebruikt als de politie een reden heeft om een arrestatie uit te voeren en als het nodig is om ‘de agent, de persoon of een derde partij te beschermen’. De rechtbank controleert of de politie zich daadwerkelijk aan de regels houdt.

Daarnaast bevat ze ook secties over het gebruik van bodycams en camera’s op dashboards, het welzijn van agenten en het reageren op geestelijke gezondheid en gedragscrises. In het plan is verder opgenomen dat er een onafhankelijke beoordelaar moet komen die controleert of de regels worden nageleefd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden