null Beeld

FramingHans de Bruijn

Wat is er mis met ‘de langere tafel’ van Sigrid Kaag?

Hans de Bruijn

Sigrid Kaag wil dat ­Nederland zich ­openstelt voor wie het minder heeft dan wij omdat ‘het dekken van een langere tafel altijd beter uitpakt dan het bouwen van een hoger hek’. Het is een beeld dat je diep kan raken: je deelt je rijkdom aan de tafel – plek van ont­moeting en gesprek, symbool van ver­bondenheid.

En toch kan het frame ook steken. Waarom?

1

Stel, je behoort niet tot schreeuwerig Nederland. Maar je maakt je diep in je hart toch grote zorgen over immigratie. Dan word je

in dit frame uiteindelijk weggezet. Het is de ­tafel óf het hek – dus als je twijfels hebt over de tafel, dan ben je blijkbaar van het hek.

2

Iedereen begrijpt dat het in de praktijk tafel én hek is. Je hebt ook een hek nodig – en soms moet je dat hoger maken. Het is te makkelijk om te suggereren dat je alleen maar van de tafel bent. Dan kun je het verwijt krijgen dat je losgezongen bent van de werkelijkheid. Te veel in je bubble zit.

3

Kaag geeft met de tafel slechts aan wat haar waarden zijn, kan het verweer zijn. Als het om beleid gaat, is D66 natuurlijk ook streng – heus niet iedereen die het minder heeft, mag Nederland in. En dat levert een ­risico op. Kaags opponenten kunnen haar ver­wijten dat ze haar waarden prachtig kan ­verwoorden met die tafel, maar ondertussen gewoon meewerkt aan hekken.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden