null Beeld

1 jaar oorlog in Oekraïne

Rus Alexander Petrov: ‘Iedere Rus die een Oekraïner doodt, is een crimineel’

De Rus Alexander Petrov woont in Bosch en Duin. De invasie van zijn land in Oekraïne shockeerde hem.

Floris Akkerman

Alsof Alexander Petrov (64) voorvoelde wat ging komen. Op 24 februari zat hij in Sint-Petersburg met zijn broer en neef aan de familietafel. Rusland was enkele uren eerder Oekraïne binnengevallen. “Ik zei: jullie moeten het land uit.” Met hun 45 en 17 jaar kwamen ze in aanmerking voor mobilisatie in Rusland. Zijn neef zou in oktober 18 jaar worden.

Enkele maanden later, vlak voor zijn 18de, kreeg zijn neef een oproep om zich te melden. Maar het Russische leger tastte mis. Petrovs broer en neef hadden geluisterd en waren een dag na de invasie naar Georgië gevlucht. Zijn neef reisde door naar Nederland, zijn broer bleef in Georgië. Op Schiphol gaf Petrovs neef zich als vluchteling aan bij de marechaussee. In afwachting van zijn status zit hij nu in een detentiecentrum in Badhoevedorp. Hij dreigt te worden uitgeleverd aan Finland, omdat hij voor de oorlog via de Finse ambassade een EU-visum kreeg, legt Petrov uit.

Russische sauna

Met behulp van een advocaat probeert Petrov – in bezit van een dubbele nationaliteit (Russisch en Nederlands) - zijn neef in Nederland te houden, vertelt hij in zijn woning in Bosch en Duin. “Mijn vrouw en ik kunnen voor hem zorgen.” En hij kan er zich thuis voelen. In de tuin heeft Petrov een banja, een Russische sauna, en een zomerkeuken waar hij sjasliek bereidt.

Zelf arriveerde Petrov in 2013 in Nederland, nadat hij zijn mijnbedrijf gedwongen had verkocht aan een zakenman. “De kliek rond Poetin heeft zich alle sectoren toegeëigend. Mijn hele familie is tegen Poetin.”

De invasie shockeerde hem. Hij schaamt zich voor zijn land. Het afgelopen jaar deed Petrov mee aan pro-Oekraïne protesten. Hij doneert aan de Oekraïense krijgsmacht. Voor zijn vechtende landgenoten kent hij geen genade. “Iedere Rus die een Oekraïner doodt, is een crimineel.”

Lees ook:

Oekraïense Anastasija Panasjoek: ‘God gaf mijn man een tweede leven’

De Oekraïense Anastasija Panasjoek woont in Utrecht. Ze wist lange tijd niet waar haar man was.

Ira Heuvelman: ‘De Russische tv-gif heeft mijn moeder veranderd’

Ira Heuvelman vertrok in 2007 uit Rusland omdat ze er door Vladimir Poetin geen toekomst meer zag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden