Frank van de Linde (zelf dakloos) wilde een daklozencamping beginnen in het Vondelpark, de gemeente vindt dat geen goed plan en heeft het verboden.

BinnenlandDaklozen

Rechter zet streep door daklozencamping Vondelpark

Frank van de Linde (zelf dakloos) wilde een daklozencamping beginnen in het Vondelpark, de gemeente vindt dat geen goed plan en heeft het verboden. Beeld Dingena Mol

Er komt geen daklozencamping in het Vondelpark, aldus het vonnis van de rechter. Nu zoekt Amsterdam de oplossing elders.

Het was bedoeld als drukmiddel op de gemeente om de crisis in de daklozenopvang op te lossen, zegt Frank van der Linde (51). Vanaf zondag wilde hij achterin het Amsterdamse Vondelpark een ‘camping’ voor daklozen beginnen.

“Liever in een tentje dan op een bank. En het is veiliger om bij elkaar te staan”, aldus Van der Linde, die beweert dat er ’s nachts wel twintig tot dertig daklozen in het park overnachten. Maar van een camping in Amsterdams bekendste park is de burgemeester niet gediend. De gemeente legde daarom een dwangsom op van 10.000 euro, die kon oplopen naar 50.000 euro. Van der Linde ging naar de rechter, die gisteren echter de gemeente gelijk gaf.

Nu kiest de activist eieren voor zijn geld. Hij zit in de bijstand en is al drie jaar dakloos. Van der Linde hoort bij de nieuwe groep die het CBS ‘economische daklozen’ noemt: mensen die redelijk zelfredzaam zijn, maar door pech of kleine problemen toch op straat komen.

“Ik heb een goed sociaal netwerk en slaap bijna altijd bij vrienden. Slechts een paar keer per maand moet ik op straat slapen. Dus ik heb het nog redelijk goed.” Van der Linde verklaart dat een dakloze altijd in overtreding is, want buiten slapen mag nergens. Slapen in het park kan een boete van 150 euro opleveren.

Als doorgewinterd activist richtte hij zich op het Vondelpark om het gemeentebestuur ‘pijn te doen’. Volgens hem ziet dat niet de urgentie van het probleem. “Het wordt gedoogd. Handhavers zeggen: als je maar niet in het zicht ligt. Zo worden daklozen in de onzichtbaarheid gedrukt.”

Van der Linde heeft 23 rechtszaken tegen de overheid lopen, en een lange geschiedenis met Amsterdamse burgemeesters. Eberhard van der Laan verbood hem nog WOB-verzoeken in te dienen – zijn ambtenaren raakten erdoor overbelast. In december zag hij burgemeester Halsema voor het laatst, maar toen werd hij door vier agenten horizontaal afgevoerd uit een commissievergadering op het stadhuis.

Nachtopvang

De gemeente laat weten dat de stad 291 bedden in de nachtopvang heeft, verspreid over meerdere locaties in de stad, in de regel van het Leger des Heils. Het Stoelenproject biedt ook bedden aan, maar niet het hele jaar. Tussen december en april komen daar nog tweehonderd bedden in de winteropvang bij.

Maar wie in aanmerking wil komen voor nachtopvang moet binding hebben met de stad en niet ‘zelfredzaam’ zijn. Daardoor valt de nieuwe groep economische daklozen buiten de boot. Zij hebben geen alcoholprobleem, lange baard en vieze kleren.

De druk op de nachtopvang is groot, erkent de gemeente. De laatste maanden is regelmatig sprake van meer vraag dan aanbod. De meest kwetsbaren krijgen voorrang in de opvang. Ongeveer twee derde van de groep die zich aanmeldt voor noodopvang, heeft volgens de gemeente geen zorgvraag maar vooral een huisvestingsprobleem. Daaraan zijn de enorme huur- en koopprijzen in Amsterdam debet. Gescheiden families en hele gezinnen komen daardoor op de keien terecht. Wethouder Kukenheim (D66) laat veranderingen in de opvangketen onderzoeken.

Lees ook:

De economie floreert, maar het aantal daklozen was nog nooit zo hoog in Nederland

Het aantal mensen dat in de openlucht slaapt is sinds 2009 verdubbeld. Vooral jongeren zijn vaker de dupe. Dat komt onder meer door gebrek aan betaalbare woningen,

Geduw en getrek om sociale huurwoning, maar Esther heeft haar leven wel weer op de rit

Een op de drie sociale huurwoningen in Amsterdam gaat naar kwetsbare mensen die op straat waren beland. Het helpt, maar daardoor moeten anderen in de stad wel langer wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden