Recept

PS0907Smulpaap: Smulpapen

CHARLOTTE KLEYN
Status: XML Gemaakt
Publication date: 09/07/2020

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

CHARLOTTE KLEYN

Rosa Biancacocktail
Ingrediënten (per cocktail)
30 ml Campari
10 ml rozenwater
30 ml Sanpellegrino aranciata (vervang eventueel door Fanta of andere sinaasappelprik)
10 ml anijsdrank (sambuca/ouzo/pastis/arak)
ijsblokjes
Bereiding
Meng alle vloeibare ingrediënten in een cocktailshaker en vul aan met ijsblokjes. Shake en schenk zonder ijs uit in een mooi glas.
Kijk tijdens het drinken van je polibibita naar Ritratto. De complete voorstelling van De Nederlandse Opera is gratis te bekijken via YouTube, omdat de voorstellingen wegens corona niet door konden gaan.
Zenuwslopende audities, ruzies tussen componist en librettist en gedoe om de ingewikkelde kostuums: het komt allemaal langs in de leukste podcast die ik afgelopen tijd luisterde. In Making an Opera volgt Stef Visjager anderhalf jaar de voorbereidingen en repetities van de opera Ritratto van De Nederlandse Opera, gecomponeerd door Willem Jeths.
Centraal staat de extravagante, steenrijke Italiaanse markiezin Luisa Casati (1881-1957), die leefde voor de kunst en zichzelf als levend kunstwerk zag. Ze droeg extravagante kleding, had levende slangen om haar nek en paradeerde regelmatig met haar twee luipaarden door haar woonplaats Venetië.
In haar palazzo organiseerde Casati legendarische feesten voor haar vrienden uit de kunstwereld, onder wie Kees van Dongen en Man Ray. En ze omringde zich graag met futuristen: kunstenaars en schrijvers die snelheid, vooruitgang en technologie verheerlijkten. De markiezin was zelfs de muze van Filippo Tommaso Marinetti, oprichter van het futurisme en schrijver van het Futuristisch manifest (1909).
Zou Luisa ook La Cucina Futurista (1932) van Marinetti in haar palazzo hebben staan? Het is het raarste kookboek ooit. In plaats van recepten staan er 'formules' in - niet voor doordeweekse maaltijden, want de futuristen gingen ervan uit dat er snel pillen zouden komen die honger konden stillen. Slechts af en toe zou men samenkomen om te eten, en dat moest dan enkel en alleen draaien om het spektakel. Een multizintuigelijk spektakel. Opmaak, geur, muziek en tast speelden een rol, smaak niet.
Zie de formule voor 'Het opgewonden varken': 'Serveer een gekookte salami in een geconcentreerde oplossing van sterke zwarte koffie en eau-de-Cologne'. Of 'Aerofood': 'Een plak venkel, een olijf en een kumquat. Daarbij een stuk karton waarop naast elkaar een stuk fluweel, een stuk zijde en een stuk schuurpapier zijn geplakt om tijdens het eten aan te voelen. Ondertussen komt er geur van een ventilator, liefst een vliegtuigpropeller, en spuiten obers anjergeur over de gasten, allemaal onder begeleiding van een Wagneropera.'
Het futurisme was sterk nationalistisch en het kookboek bevat daarom ook een lijst met verboden buitenlandse woorden. Echte Italianen zeiden geen tea room maar sala da té, geen menu maar listavivande en geen cocktail maar polibibita.
Er staan zestien polibibitarecepten in La Cucina Futurista, van een misselijkmakende met sinaasappelsap, grappa, vloeibare chocola en een drijvende gekookte eidooier, tot de aanlokkende Rosa Bianca van sinaasappelprik, Campari, rozen en anijs. Het zou me niets verbazen als Luisa Casati deze ook serveerde op haar befaamde feesten.
Multizintuigelijk spektakel

Extra:

foto oof verschuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden