NaschriftOlivier Dassault 1951-2021

Olivier Dassault wachtte een leven lang op een kroon die nooit kwam

 Olivier Dassault op het filmfestival in het Franse Deauville (2016).  Beeld EPA
Olivier Dassault op het filmfestival in het Franse Deauville (2016).Beeld EPA
Kleis Jager

Zijn helikopter crashte bij het gazon van de Normandische villa van een vriend. Het toestel steeg op in een hoek van 45 graden in plaats van loodrecht omhoog. De wieken raakten de takken van een boom. Hoe het heeft kunnen gebeuren is een raadsel. Het weer was goed en volgens getuigen vloog Olivier Dassault, die geen brevet had voor een helikopter, niet zelf.

Dassault was wel – als enige – gekwalificeerd om alle modellen te besturen van de Falcon, het ­zakenvliegtuig van Dassault Aviation, het paradepaardje van de Franse industrie dat zijn groot­vader Marcel voor de Tweede ­Wereldoorlog had opgericht. Hij brak ook verschillende snelheids­records. Dassault was dol op vliegen, maar dat was niet zijn enige liefde. De oudste van de derde ­generatie Dassault was wat ze in Frankrijk een touche à tout noemen, iemand die van veel markten thuis was.

Zo hield deze dandy met zijn eeuwige glimlach op het gebruinde gezicht, ook van jagen. Hij ­bezat een eigen jachtdomein in de Sologne, een bosrijk gebied in het midden van het land. Hij was een verdienstelijk pianist en componeerde ‘in-de-wachtmelodieën’ voor onder andere de attractieparken Futuroscope en Vulcania, en de Franse Tweede Kamer, de Assemblée Nationale. Maar zijn grootste passie was de fotografie. Hij legde zich toe op een abstract genre en publiceerde verschillende koffietafelboeken.

Olivier Dassault (l) in 1977 na een vlucht in een Falcon 10. Beeld AFP
Olivier Dassault (l) in 1977 na een vlucht in een Falcon 10.Beeld AFP

Die boulimie was misschien een manier om te compenseren dat hij de mythische Marcel nooit is opgevolgd. Toen zijn opa overleed in 1986, volgde zijn vader Serge hem op als grote chef. Serge vertrouwde zijn zoon – die Marcel liever had gewild als eindbaas – de verkoop van de ­Falcons toe.

In 2011 werd hij voorzitter van de raad van toezicht van de fabrikant van de Mirage en Rafale-­gevechtsvliegtuigen. Die benoeming leek bedoeld om hem klaar te stomen voor de stoel van CEO, maar na zeven jaar – hij was toen 66 – trad hij af. “De functie gaat niet samen met mijn werk als lid van de Assemblée Nationale”, was de reden die hij opgaf.

Biljetten van 500 francs

De werkelijkheid was anders. Dassault dankte zijn zetel vooral aan zijn naam en gulheid, en was niet bepaald een prominent politicus. In de kieskring die hij sinds 1988 vertegenwoordigde – dezelfde die lange tijd in handen was van zijn opa Marcel – kreeg hij de bijnaam ‘de kerstman’. Marcel deelde weleens biljetten van 500 francs uit om de band met de kiezers warm te houden, Olivier trok er in verkiezingstijd op uit met speelgoed voor hun kinderen.

Het afhaken had alles te ­maken met de rivaliteit tussen Olivier en zijn jongere broer Laurent. Beiden vochten om sleutelposities in het bedrijf dat onder leiding van hun vader uitgroeide tot een waar imperium met een omzet van bijna 7 miljard euro in 2019. De Groupe industriel Marcel Dassault (GIMD) bestond ­behalve uit Dassault Aviation uit Dassault Systèmes (industriële software ), uit een veilinghuis (Artcurial) en een mediatak. De Dassaults zijn eigenaar van onder andere de grootste nationale krant – het conservatieve dagblad Le Figaro – en het rechts-katholieke weekblad Valeurs Actuelles. Olivier maakte grapjes over de blunders van Laurent, Laurent noemde Olivier pesterig ‘Prins Charles’, naar degene die zijn hele leven wacht op een kroon die nooit komt.

Drie jaar geleden liepen de kinderen – Olivier, Laurent, Thierry en Marie-Hélène, hand in hand over het binnenplein van het Hôtel des Invalides, waar hun vader voor zijn begrafenis militaire eer werd bewezen. De strijdbijl is begraven, zo luidde de boodschap aan de buitenwereld. De leiding van de holding kwam in handen van de man die de eigenlijke architect was van het grote succes van de onderneming, Charles Edelstenne.

Iemand van buiten de familie

Edelstenne (83) gaat in 2023 met pensioen. Voor zijn opvolging waren Olivier en Laurent overeengekomen iemand van buiten de familie aan te te trekken.

Olivier Dassault stond vorig jaar met een geschat vermogen van vijf miljard euro op de 361ste plaats op de lijst van het tijdschrift Forbes, samen met zijn twee broers en zus.

Olivier Dassault werd op 1 juni 1951 geboren in Boulogne-Billancourt en overleed op 7 maart 2021 in Touques, Normandië.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden