Hulpverlening

Hulpverleners zien nieuwe psychiatriewet niet zitten

Beeld Fadi Nadrous|Trouw

Een nieuwe psychiatriewet stuit bij verpleegkundigen op weerstand. Psychiaters schreven een brandbrief.

Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening kunnen met ingang van 2020 ook thuis een gedwongen behandeling krijgen. Nu wordt verplichte zorg alleen in klinieken gegeven. Zowel psychiaters als verpleegkundigen hebben grote bezwaren tegen de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg waarin dit geregeld is. Nandl Lokhorst, voorzitter van de 1300 sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen die zijn aangesloten bij beroepsvereniging V&VN, noemt de verplichte zorg aan huis niet goed uitvoerbaar en on­ethisch. Zij merkt veel bezorgdheid en onduidelijkheid onder de hulpverleners in de ggz op dit punt. 

Verpleegkundigen vrezen zowel voor hun eigen veiligheid als voor de effecten van gedwongen zorg op de behandelrelatie met de patiënt in kwestie. Lokhorst: “Wij komen bij mensen thuis, dat is hun veilige haven en deze wet kan dat ontzettend beschadigen”.

Onterechte angst

Verplichte zorg mag alleen toegepast worden als een patiënt geen hulp wil en er een situatie ontstaat waarin hij ‘ernstig nadeel’ aan zichzelf of anderen toe kan brengen. Op basis van dit criterium en na wederhoor bij de patiënt, besluit de rechter tot de gedwongen zorg. In crisissituaties zijn de psychiater en burgemeester aan zet. 

Het overgrote deel van de mensen met psychische problemen aanvaardt vrijwillig hulp. Soms is dwang nodig: vorig jaar oordeelde de rechter over ruim 27.000 aanvragen voor onvrijwillige opname in een kliniek. Dit gaat om mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, zoals depressies. Deze patiëntengroep kan vanaf 2020 in plaats van een opname verschillende gradaties van onvrijwillige zorg aan huis opgelegd krijgen: het toedienen van medicatie of medisch onderzoek, maar ook het doorzoeken van de woning op drugs of gevaarlijke voorwerpen.

Vorige week sprak ook de psychiatervereniging NVvP zich in een brandbrief uit tegen de nieuwe wet. Volgens voorzitter Elnathan Prinsen is de wet te veel een ‘beveiligingswet’ in plaats van een ‘behandelwet’ en is de wettekst sterk beïnvloed door het publieke debat en de volgens hem onterechte angst voor ‘verwarde personen’.

Prinsen pleit voor terughoudendheid van het inzetten van dwang in de thuissituatie.

Lees ook: 

‘Nieuwe psychiatriewet zorgt voor Big-Brothertoestanden’

Nog een paar weken en dan kunt u uw verwarde buurman aangeven bij de gemeente, omdat er een nieuwe psychiatriewet van kracht wordt. Wat maakt de wet omstreden? Drie knelpunten.

Het debat over verwarde personen ontward

In een paar jaar tijd is de discussie over personen met verward gedrag behoorlijk vaag geworden, vinden experts. Tijd om werkelijkheid van mythe te onderscheiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden