Arnon GrunbergOp de Hudson

Harvard en QAnon, een bijzondere combinatie

null Beeld

Arnon Grunberg vaart noordwaarts op de rivier de Hudson en spreekt mensen die zichzelf zien als andersdenkend, liefhebbers van de waarheid, beschermers van de vrijheid.

Voor ik op de Solaris stapte die mij over de Hudson naar het noorden zal varen, ontmoette ik in het kleine Sutton Park in het oosten van Manhattan Valerie Gilbert. Ze is 58 en heeft haar hond Milo bij zich. (“Er zit veel poedel in Milo, maar hij is niet raszuiver.”) Ze draagt grijze schoenen, een vest en een blauwe mantel, die ik voor haar draag als we van bankje verwisselen.

Begin januari publiceerde The New York Times een artikel over Gilbert, ze heeft op Harvard gestudeerd, onder andere milieuwetenschappen, filmwetenschappen en grafisch ontwerp, ook is ze aanhanger van QAnon, kortgezegd een cult van mensen die menen dat de wereld bestuurd wordt door pedofielen en satanisten. Harvard en QAnon, een bijzondere combinatie. Sinds dat artikel mijden sommige mensen haar, zegt ze, maar ze vindt het niet erg.

“Ik was Democraat”, zegt Gilbert, “in 2016 stemde ik op de kandidaat voor de Groene Partij, dankzij WikiLeaks zijn mijn ogen geopend. We zijn marionetten, er is een poppenspeler.”

Vrolijk, bijna uitdagend

Ze kijkt vrolijk, bijna uitdagend.

“Wie is dat?”, vraag ik.

“De superrijken, de globalisten, het Vaticaan, Soros, Europese koningshuizen.”

“En ‘Q’?”, vraag ik.

“Q is niet één persoon. Vermoedelijk zijn het negen personen, waarvan zes in het leger zitten. Q is het hoogste niveau van geheimhouding. Het leger zal Biden binnenkort verwijderen. Ik schrijf vaak met een krijtje de letter Q hier op de tegels. Een keer begon een man te schreeuwen. Tegen een grote zwarte man durven ze niet, maar omdat ik een kleine vrouw ben schreeuwen ze. Ik draag onder deze schoenen dikke zolen om groter te lijken.”

Ze toont haar zolen.

“Uit wat voor gezin komt u?”

“Een middenklasse-gezin, mijn vader was een Duitse Jood, mijn moeder Grieks-orthodox, mijn vader moest niets van zijn geloof hebben, ik ben theosofisch opgevoed. Mijn vader was een Tweede Wereldoorlog-veteraan. Ik draag zijn armband die hij droeg in de oorlog. En ik ben getrouwd geweest met een jongere man, maar we zijn gescheiden.”

“U was actrice?”

“Ja”, zegt Gilbert, “zoals veel toneelspelers verdiende ik niets. De corruptie zit diep in Hollywood. Weet je dat vrijwel alle beroemde acteurs satanisten zijn?”

Valerie Gilbert: 'Weet je dat vrijwel alle beroemde acteurs satanisten zijn?' Beeld Arnon Grunberg
Valerie Gilbert: 'Weet je dat vrijwel alle beroemde acteurs satanisten zijn?'Beeld Arnon Grunberg

De mens als schaap

We kijken naar de East River. Gilbert blijft praten over de mens als schaap.

Ik onderbreek haar. “Hoe vaak schrijft u eigenlijk de letter Q in dit parkje?”

“Een paar keer per week”, antwoordt Gilbert, “altijd ’s ochtends. Mijn kleine daad van verzet.”

(Wordt vervolgd.)

Arnon Grunberg doet de komende dagen verslag van zijn reis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden