De zin vanRoderick Vonhögen

De zin van priester Roderick Vonhögen: ‘Het is gevaarlijk Frodo, om je deur uit te stappen’

Priester en presentator Roderick Vonhögen Beeld Ineke Oostveen, Hollandse Hoogte
Priester en presentator Roderick VonhögenBeeld Ineke Oostveen, Hollandse Hoogte

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: priester en presentator Roderick Vonhögen.

Marije van Beek

Ik heb ergens iets van Frodo, de hobbit uit The Lord of the Rings, die boeken heb ik van kinds af aan gelezen, en talloze malen herlezen. Hij is heel beschermd opgevoed, met zijn neus in de boeken, is eigenlijk niet zo’n held, maar toch wil hij Gandalf, de tovenaar, graag helpen om de ring te vernietigen die een doem over de wereld zou brengen. Op een gegeven moment zegt Gandalf dan: ‘Het is gevaarlijk Frodo, om je deur uit te stappen’. Je zet een voet op de weg, en als je niet op je passen let, dan weet je nooit waar hij je naartoe leidt.

“Aan die zin moet ik afgelopen jaar veel denken. Het is niet een heel vrome zin, maar hij is wel toepasselijk. Het is vanwege corona gewoon echt gevaarlijk om naar buiten te gaan. Dat blijft zo’n rare gewaarwording. Dat boodschappen doen bij de supermarkt iets van spanning met zich meebrengt.

“De moraal in het verhaal is dat je pas gaat leren en ontdekken als je naar buiten stapt. Zelf heb ik dat ook zo ervaren. Toen ik op mijn zeventiende wist dat ik priester wilde worden, dacht ik een leven binnen de muren van de kerk te gaan leiden: dat je de klok luidt, en wel ziet wie er binnenkomt. Maar zo werkt het helemaal niet. Door met sociale media te werken en tv-programma’s te maken, ging ik naar buiten. En ik merkte: als ik over die drempel stap, dan kom ik zulke fijne mensen tegen, en dan ontdek ik zoveel.

Besmet in de kerk

“Eind september heb ik zelf ook corona gekregen. Gewoon in de kerk: iemand was iets te dicht in mijn buurt geweest en heeft nog drie andere mensen besmet. Ik ben heel ziek geweest, dood- en doodziek. Het was best eng: je leeft als priester alleen, dus je moet dan zelf je zuurstofwaarden in de gaten zien te houden. Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis, maar ik heb er wel langetermijnklachten aan overgehouden, waar ik fysiotherapie en ergotherapie voor krijg. En ik ben soms plots ontzettend vermoeid. Ik kan niet meer zulke lange dagen maken als voorheen, en moet durven nee tegen mezelf te zeggen.

“Vandaag ben ik er voor het eerst weer op uit voor de opnamen van een programma. Op de fiets onder een strakblauwe lucht – het maakt me intens dankbaar. In deze tijd ontdek ik wat vrienden en familie betekenen. Wat een warmte daarvan komt. Ik had nooit gedacht dat kleine dingetjes, zoals een telefoontje of een kaartje, je zo goed kunnen doen.

Ik heb in deze tijd meer over mezelf en over mijn geloof geleerd dan daarvoor. Eerst denk je: dit is een verloren jaar, en: aan 2020 wil ik niet meer terugdenken. Maar iets anders wil ik niet vergeten: dat ik door corona besefte hoe kwetsbaar je bent als mens. Dat hebben we allemaal op een bepaalde manier wel gemerkt. En op het niveau van geloof duwt het mij naar vertrouwen. Als ik dingen niet kan bepalen, dan moet ik mijn leven in Gods hand leggen, en ook maar vertrouwen dat het toch ergens toe leidt. Dat is het ongrijpbare van dat avontuur waar je in stapt. Je weet nooit wat er komt. Doordat je toch die stap zet, ontdek je dat dat ook beloond wordt. Dat dingen die eerst negatief leken of waar je bang voor was, uiteindelijk kunnen leiden naar iets wat je verrijkt, iets wat je anders nooit had ontdekt.”

Lees ook:

‘Mijn brevier bid ik op mijn iPad’ Roderick Vonhögen, priester

Roderick Vonhögen is priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij is parochievicaris in de zeven katholieke kerken van Amersfoort en wordt ook wel de podcastpriester genoemd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden