Taal Ton den Boon

De oproep tot taalpurisme riep gemengde gevoelens op

Het is nergens voor nodig Nederlandse woorden als uitdagen en presteren te vervangen door Engels aandoende woorden als ­challengen of performen, schreef ik zaterdag in deze rubriek. Daarin opperde ik dat we best wat meer taalpurisme zouden kunnen gebruiken.

Die bewering was prikkelend bedoeld en leidde tot zowel instemmende als ontstemde reacties. Zo merkte een lezer korzelig op dat het streven onze taal vrij te houden van onnodige Engelse woorden en uitdrukkingen niet strookt met een inclusieve samenleving. Hoewel ik dat een interessant standpunt vind, wil ik tegenwerpen dat in een gemeenschap waarin iedereen meetelt en meedoet een in de traditie gewortelde en tevens dynamische woordenschat juist een verbindende factor kan zijn. Hoe verschillend de leden van een gemeenschap ook zijn, aan een taal die openstaat voor invloeden van buiten maar ook de in het verleden gevormde woordenschat koestert en in ere houdt, kunnen ze een gedeelde identiteit ontlenen.

Leen- en bastaardwoorden kunnen woordenschat verrijken

Lezers die instemden met mijn ‘taalpurisme’, gaan vaak verder en willen soms élk Engels of ander vreemd woord uit onze taal weren. Dat is niet in lijn met de traditie waarin onze woordenschat wortelt: ook in het verleden is het Nederlands door andere talen gevoed. Zo zouden we in onze huizen geen ‘kelder’, ‘keuken’, ‘kamer’ of ‘zolder’ hebben als onze voorouders niet de Latijnse woorden cellarium, coquina, camera en solarium hadden overgenomen (en verbasterd). Leen- en bastaardwoorden kunnen de woordenschat verrijken, vooral als ze voorzien in een lacune in de taal (iets waarvoor nog geen woord bestond).

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden