null Beeld
Beeld

Op de HudsonArnon Grunberg

Christa wil zelf bepalen wat ze in haar lijf spuit

Arnon Grunberg

Schrijver Arnon Grunberg vaart over de rivier de Hudson richting het noorden en spreekt mensen die zichzelf zien als anders-denkenden, liefhebbers van de waarheid, beschermers van de vrijheid.

We hebben een stormwaarschuwing gekregen, onweer, rukwinden, hevige regen.

“Misschien halen we Hudson”, zegt kapitein Sam. “Anders schuilen we in de Catskill Creek. Maar we gaan tegen de stroom in, meer dan 4,5 knoop zal het niet worden.”

De kou overmeestert ons, de voeten hebben het meest te lijden. De dood begint bij de voeten, wist Primo Levi al.

Vlak voor het onweer losbarst bereiken we Hudson. Op de kade zitten mensen in auto’s naar de rivier te kijken. “Dat doen ze vaker bij onweer”, zegt Sam. “Een soort theater.”

Die middag haalt Christa Stosiek me op om een bijeenkomst bij te wonen voor medische vrijheid.

Ze heeft drie kinderen, de oudste is 21 en is net terug uit Duitsland waar ze naar een Vrije School is gegaan. Christa en haar man zijn gedeeltelijk Duits. “Ik ben boer geworden”, zegt Christa, “omdat ik verliefd werd op een boer. We hebben 15 hectaren met groente en bloemen. We hebben nu ook een manege, daar zorgt mijn oudste dochter voor.”

De bijeenkomst voor medische vrijheid vindt plaats in een nogal luxueuze boerderij twintig minuten rijden van Hudson. “Iedereen neemt iets te eten mee op deze wekelijkse bijeenkomsten”, zegt Christa terwijl ze twee pizzadozen uit de achterbak haalt.

In een woonkamer zitten een man of tien in een kring. Ik schat de aanwezigen tussen de veertig en zeventig. Een magere hond wil voortdurend mijn gezicht likken.

“Wat is medische vrijheid?”, vraag ik.

“Dat je zelf mag bepalen wat je in je lichaam spuit”, zegt een man die Stewart heet, “en niet de overheid. In de staat New York bestaat de religieuze uitzondering niet meer. Veel van onze kinderen moeten in Massachusetts naar school.”

Sinds een mazelenepidemie zich vooral verspreidde in de orthodox-Joodse gemeenschap heeft gouverneur Cuomo de religieuze uitzondering in New York afgeschaft. Om onderwijs te genieten moeten kinderen tegen bijvoorbeeld mazelen gevaccineerd zijn. Thuisonderwijs kan zonder vaccinatie.

Tom, een man van in de zestig, hij beweert dokter te zijn geweest, zegt dat de neveneffecten van medicijnen de eigenlijke effecten zijn, zo kan big pharma meer verkopen. “Er is geen werkelijk verschil tussen de overheid en big pharma, het is een farmaceutisch-industrieel complex. De overheid is een georganiseerde, criminele organisatie. Justitie is daar onderdeel van.”

“U zult waarschijnlijk niet stemmen”, zeg ik.

“Dat klopt”, antwoordt Tom.

“Hoe kom je van die criminele organisatie af?”, vraag ik. “Geweld?” Er valt een stilte.

(Wordt vervolgd)

Arnon Grunberg doet gedurende zeven dagen verslag van zijn reis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden